Jordan Bardella, ledare för franska högerpartiet Nationell samling (vänster) och Tomas Lindbom, författare och frankrikekännare (höger)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Tomas Lindbom, frankrikekännare, om varför en absolut majoritet kanske inte är något det franska högernationalistiska partiet Nationell samling vill ha just nu. Foto: Bertrand Guay / POOL / AFP / SVT

Frankrikekännaren: ”Jag tror Nationell samling är lite oroliga för att vinna ikväll”

Uppdaterad
Publicerad

President Macrons beslut att utlysa nyval ses som ett högt spel.

Men enligt Frankrikekännaren Tomas Lindbom kan det vara så att han spelar på en oro hos motståndaren Nationell samling – som kanske inte vill vinna i kvällens val.

Under söndagen avgörs rysarvalet om makten i det franska parlamentet. Ända fram till valets andra omgång har Macrons beslut att utlysa nyval förvirrat experter världen över. Varför utlyste han valet – och vad kan han vinna på taktiken?

– Jag tror att Macron med den statsapparat han har kommer att kunna sätta många käppar i hjulet för Nationell Samling, säger författaren och journalisten Tomas Lindbom som bevakat fransk politik sedan 1970.

Val i Frankrike 2024

– Jag tror, djupt inne, att Nationell samling inte vill ha absolut majoritet i kväll, säger han.

– De vill ha presidentmakten och makten i nationalförsamlingen 2027 på en och samma gång. Det är då de tror att de ska kunna förändra politiken.

Vad skulle Nationell samling kunna förlora på att vinna kvällens val? Det förklarar Tomas Lindbom i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Frankrike 2024

Mer i ämnet