Innan månadsskiftet måste Grekland komma överens med långivarna annars riskerar landet att ställa in betalningarna. I morgon väntar ännu ett krismöte med EU–ledarna i Bryssel.
Därför samlades regeringen i premiärminister Alexis Tsipras residens idag, som ett sista försök att hitta en strategi inför veckans möten. Frågan är om regeringen kommer att vika sig inför EU, Europeiska centralbankens, ECB och Internationella valutafondens, IMF:s, krav på ytterligare budgetnedskärningar, skattehöjningar och pensionssänkningar, för att få nya nödlån. Något som Tsipras regering hittills vägrat.
Planerar motförslag
Enligt källor till Bloomberg News planerar Grekland ett motdrag, som innebär höjda företagsskatter och högre inkomstskatter för dem med en årsinkomst på över 30.000 euro. Förslaget ska presenteras i morgon.
Finansministern Yanis Varoufakis, som tog motorcykeln till regeringsmötet kritiserar i en debattartikel, publicerad i tidningen Frankfurter Allgemeine idag, EU–ledarna för att inte vilja gå Grekland till mötes.
Enligt nyhetsbyrån AFP kommer Tsipras att träffa ledare från både EU, ECB och IMF i morgon före eurogruppens toppmöte. Samtidigt meddelar ECB att man håller ett krismöte i morgon, eftersom de befarar att grekiska banker inte kan öppna på grund av likviditetsproblem. Det kan betyda att ECB måste bistå.
Under helgen beslutade ECB om ett nödlån som möjliggör att grekiska banker ska kunna öppna i morgon. Enligt BBC ska greker i förra veckan tagit ut motsvarande 4,2 miljarder euro från bankerna, vilket motsvarar omkring tre procent av hushållens och företagens insatta medel.
Bankchef: Ingen akut risk
Den finansiella oron har alltså tömt bankerna på kontanter och många befarar att fler kommer att ta ut sina besparingar den kommande veckan.
I en intervju med BBC säger Louka Katseli, chef för Greklands största bank NBG, att det inte finns en akut risk för att pengarna sinar när bankerna öppnar i morgon. Katseli kallar dock situationen för allvarlig, och varnar samtidigt för konsekvenserna om veckans krismöten strandar.
Katseli menar att allt annat en överenskommelse vore galenskap och hon menar att en överenskommelse bara är möjlig från grekiskt håll om den inte leder till ytterligare fattigdom och ökade klyftor. Enligt henne är ett scenario där Grekland lämnar eurosamarbetet inte troligt eftersom det skulle kosta för mycket för euroländerna.