2015, när Gui Minhai var på semester i Thailand, greps han av kinesiska agenter och fördes i hemlighet till Kina. 2016, i kinesisk tv, sa Gui Minhai att han kört ihjäl en 13-årig cyklist. Hans dotter Angela Gui menar att det hela var framtvingat.
Gui Minhai drev ett bokförlag och en bokhandel som gav ut satirisk litteratur. Han har suttit fängslad sedan 2015, med ett avbrott på några månader.
Tio års fängelse
Natten mot tisdag, svensk tid, dömdes Gui Minhai till tio års fängelse av domstolen i kinesiska Ningbo.
– Jag visste ingenting. Jag blev uppringd av en journalist i Hongkong som sett domstolens pressmeddelande på deras hemsida, säger dottern Angela Gui till Expressen.
Enligt domen har Gui Minhai försett utländsk makt med underrättelser.
– Han döms inte för spioneri, men för en mildare variant kan man säga. Brottet har tre nivåer och han fick det medelhårda straffet som är mellan fem och tio års fängelse. Man kan bara spekulera, men troligtvis är det Sverige som det handlar om, säger SVT:s Asienkorrespondent Ulrika Bergsten.
UD säger inget nu
I domen står det att Gui Minhai, som ursprungligen är från Ningbo i Kina, blev svensk medborgare 1996. Men att han 2018 återfick sitt kinesiska medborgarskap. Det står att han själv begärt att få tillbaka det. I domen står det också att han inte motsätter sig domen och att han inte kommer att överklaga.
– Troligtvis kommer han inte behöva sitta i tio år, eftersom domstolen sannolikt kommer att räkna av tid han suttit frihetsberövad. Men minst fem år kommer det bli, då han suttit frihetsberövad sedan 2015, säger Ulrika Bergsten.
UD säger att man inte kommer att kommentera domen förrän tidigast tisdag förmiddag. Enligt källor till SVT Nyheter kommer EU att protestera mot domen, som man menar är ”hård”.
Pen: ”Chockerande”
I fjol tilldelades Gui Minhai Tucholskypriset av svenska Pen, som är en ideell förening med syfte att försvara det fria ordet. Kina och Sverigeambassadören Gui Congyou svarade då med att hota att ”vidta åtgärder” mot Sverige.
Jesper Bengtsson, ordförande för svenska Pen, säger så här om domen:
– Det är en chockerande uppgift. Vi vet väldigt lite. Men det ska bli intressant att se hur de kinesiska myndigheterna motiverar domen och vad de har för bevis. Det är många frågetecken.
SVT Nyheter söker dottern Angela Gui.