Live

Senaste nytt om konflikten i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har Israel svarat med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden och milisgrupper som Hizbollah i Libanon, vilka stöds av Iran. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har Israel svarat med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden och milisgrupper som Hizbollah i Libanon, vilka stöds av Iran. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Carl Fridh Kleberg, SVT:s utrikesreporter, i Israel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Carl Fridh Kleberg, SVT:s utrikesreporter, om demonstrationerna i Israel. Foto: SVT

Senaste nytt om Hamas och Israel

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Fyra gripna efter bosättarattacker på Västbanken

Israelisk polis har gripit fyra personer som misstänks ha varit delaktiga när bosättare i förra veckan attackerade byn Jit på den av Israel ockuperade Västbanken, rapporterar Reuters.

Den 15 augusti attackerades Jit av maskerade bosättare som avfyrade skarpa skott, kastade sten och brände bilar och hus. En man dödades och ytterligare en skadades.

Attacken fördömdes av israeliska ledare, inklusive premiärminister Netanyahu som utlovade en skyndsam utredning.

De fyra gripna misstänks för flera terrorhandlingar mot palestinier, enligt ett uttalande.

Hör vittnesmål från byn Jit i videon ovan, som publicerades i samband med attacken den 15 augusti.

Överblick

IDF: Militär enhetschef lämnar efter 7 oktober

Israels militär (IDF) meddelar att Yossi Sariel, chef för en elitunderrättelseenhet kommer säga upp sig efter misslyckandet att förhindra Hamas terrorattack mot Israel 7 oktober förra året, rapporterar AFP.

Sariel är chef för den hemliga enheten 8200 som ansvarar för att avkoda och analysera olika underrättelser.

Enligt israeliska medier ber Sariel om ursäkt för att han inte ha lyckats "fullfölja det uppdrag vi anförtrotts" i sitt avskedsbrev.

Det har tidigare rapporterats att enheten hade underrättelseinformation som varnade för Hamas förberedelser för attacken. Det ska även funnits information om att Hamas övade för att ta gisslan.

Israel återkallar Al Jazeeras presskort

Israel har återkallat presslegitimation för Al Jazeera-journalister som arbetar i landet, tillkännager Israel rapporterar AFP.

Enligt Israel grundar sig beslutet i att medieföretaget enligt dem sprider "falskt innehåll" som kan hota israeliska soldater.

Det är möjligt att arbeta som journalist i Israel utan presskort men det är då näst intill omöjligt at få tillgång till bland annat parlamentet.

Al Jaazera har förnekat Israels anklagelser och menar att Israel istället försöker rikta in sig på mediebolagets anställda i Gaza.

Tidigare i år förbjöds kanalen i Israel.

Vaccininsats i Gaza lyckad i första fas

Vaccininsatsen mot polio i krigshärjade Gazaremsan har gått som planerat, bedömer Världshälsoorganisationen (WHO). Nio av tio barn under tio år har fått den första av två vaccindoser.

Efter att det första poliofallet på 25 år bekräftades inleddes en stor vaccinationsinsats förra veckan, riktad mot över 640 000 barn i Gaza.

För att göra vaccinationen möjlig har det varit lokala "humanitära pauser" i striderna. En andra fas i insatsen är tänkt att ske om ungefär fyra veckor, då barnen ska ges en andra vaccindos.

Palestinier lämnar vaccinationskliniken. Foto: Omar al--Qattaa/AFP
Palestinier lämnar vaccinationskliniken. Foto: Omar al--Qattaa/AFP

Turkiet utreder död aktivist

Turkiet har inlett en utredning om en turkisk-amerikansk aktivists död. Kvinnan tros ha blivit skjuten av israeliska trupper på Västbanken och Turkiet kommer att begära internationella arresteringsorder, meddelade Ankara på torsdagen.

Kvinnan dödades förra fredagen under en protest mot judisk bosättningsutvidgning på Västbanken. Turkiets UD menar att
hennes död var avsiktlig men Israel har sagt att det är högst troligt att deras trupper avfyrade skottet som dödade henne men att hennes död var oavsiktlig.

Markerad händelse

WHO evakuerar 100 patienter från Gaza

WHO meddelade på torsdagen att de evakuerat nästan 100 personer, inklusive dussintals barn, från Gaza till Förenade Arabemiraten och uppmanade till att regelbundna medicinska transporter ska återupptas, skriver Reuters.

"Detta var den största evakueringen från Gaza sedan oktober 2023," sa Richard Peeperkorn, WHO:s representant och hänvisade till en operation som ägde rum på onsdagen.

"Gaza behöver medicinska korridorer. Vi behöver ett bättre organiserat och hållbart system," tillade han och nämnde att över 10 000 Gazabor väntar på överföring.

Syrien: Två dödade i israeliskt anfall

Två personer har dödats i ett israeliskt anfall på den syriskkontrollerade sidan av annekterade Golanhöjderna, enligt uppgift från Syriens statsstyrda medier.

En israelisk drönare uppges ha beskjutit ett "civilt fordon" med en robot, på en väg från staden al-Qunaytirah vid Golanhöjderna, enligt statliga nyhetsbyrån Sanas rapport.

Israel har inte kommenterat anfallet. För några dagar sedan skedde andra anfall mot olika platser i Syrien där 18 personer uppges dödade. Även då anklagade den syriska regeringens källor Israel.

(TT/AFP)

Markerad händelse

USA drar tillbaka ett hangarfartyg

USA drar tillbaka hangarfartyget USS Theodore Roosevelt från Mellanöstern, enligt amerikanska tjänstemän, rapporterar
The Washington Post.

Fartyget har varit stationerat där tillsammans med USS Abraham Lincoln i flera veckor. Den sistnämnda stannar dock kvar i området.

De två hangarfartygen skickades till regionen för att stötta Israel efter att den högt uppsatte Hizbollah-befälhavaren Fuad Shukr och Hamas-ledaren Ismail Haniyeh dödats i attacker vilket Hizbollah och Iran lovade att hämnas.

USA drar tillbaka hangarfartyget USS Theodore Roosevelt från Mellanöstern.
USA drar tillbaka hangarfartyget USS Theodore Roosevelt från Mellanöstern. Foto: Petty Officer 3rd Class Nicholas/AP
Markerad händelse

FN-chefen fördömer attack i Gaza

Även FN:s generalsekreterare António Guterres fördömer den israeliska flygattacken på onsdagen mot en skola i centrala Gaza som användes som skydd för fördrivna palestinier. Enligt Gazas civilförsvarsmyndighet, som styrs av Hamas, dödades 18 personer.

"Det som händer i Gaza är helt oacceptabelt," skriver han i sociala medier och tillägger att sex Unrwa-arbetare var bland de döda.

"Dessa dramatiska brott mot internationell humanitär rätt måste upphöra nu", menar han.

FN:s generalsekreterare António Guterres fördömer  den israeliska flygattacken på onsdagen. Foto: Pamela Smith/AP
FN:s generalsekreterare António Guterres fördömer den israeliska flygattacken på onsdagen. Foto: Pamela Smith/AP

Israelisk räd mot sjukhus - en gripen

Israels säkerhetsstyrkor genomförde under natten till torsdagen en räd mot ett sjukhus i Halhul, nära Hebron, och grep en person misstänkt för en bilbombning nära Hebron förra månaden , rapporterar israeliska medier.

Medlemmar av Israels säkerhetsstyrkor ska ha varit civilklädda när de gick in på sjukhuset för att gripa mannen, Enligt den israeliska tidningen Haaretz togs mannen med till förhör.

Den misstänkte mannen hade skadats i en bilbombsexplosion den 13 augusti.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Tusentals Gazabor fast på Västbanken

Flera tusen Gazabor är fast på Västbanken sedan gränserna stängdes vid inledningen av Israels offensiv i oktober förra året. Bland dem finns patienter som innan kriget remitterades till sjukhus i Ramallah.

– Jag skulle ta första tillfället att återvända till Gaza. Även om jag inte kan få behandling där, säger cancersjuka Marwa Shaheen vars familjemedlemmar är kvar i det krigsdrabbade territoriet.

Följ med SVT:s Mellanösternkorrespondent Stina Blomqvist till ett familjecenter där flera kvinnor från Gaza längtar tillbaka till nära och kära.