Här är krigsfångarna som släpps fria

Uppdaterad
Publicerad

Den stora fångutväxlingen mellan Ukraina och Ryssland under onsdagen har satt flera uppmärksammade personer på fri fot. Bland de 215 som Ukraina får tillbaka hör majoriteten till Azovregementet. Putintrogne oligarken Viktor Medvedtjuk är en av de 55 personer som Ryssland får tillbaka.

– Ryssland har fått vad de allra helst vill ha. Han var den tänkta ersättaren till Zelenskyj, det tror i alla fall ukrainarna, säger Katarina Engberg, säkerhetspolitisk analytiker på Sieps.

Viktor Medvedtjuk

Oligarken Viktor Medvedtjuk från Ukraina talar med Vladimir Putin under ett möte i Ryssland, maj 2020. Foto: Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/TT

Den mest profilerade bland de ryssar som Ukraina nu släpper fria är Putinvännen Viktor Medvedtjuk. Han har beskrivits som den ryske presidentens högra hand i Ukraina och greps i en specialoperation genomförd av ukrainska underrättelsetjänsten i april i år. Han är ukrainsk medborgare och anklagades 2021 för förräderi men lyckades då rymma undan sin husarrest.

Redan när Medvedtjuk tillfångatogs erbjöd Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att släppa honom fri i utbyte mot ukrainska krigsfångar, vilket då inte var aktuellt för Ryssland.

Enligt Andriy Yermak, chef för Zelenskyjs stab, rör det sig om ryska krigsfångar som ”inte längre är av intresse för Ukraina.” På torsdagen bekräftar det ryska försvarsdepartementet att det rör sig om 55 soldater från ryska och proryska styrkor i östra Ukraina. De har förts tillbaka till Ryssland och genomgår nu hälskontroller.

47-årig svensk

En 47-årig svensk finns bland de tio krigsfångar av annan nationalitet än ukrainsk som har släppts fria och förts till Saudiarabien. Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) bekräftade under onsdagen att svensken är frisläppt och på väg till Sverige. Han frihetsberövades i maj i Donetsk och Ryssland anklagar honom för att deltagit i strid i egenskap av legosoldat. Något han riskerade dödsstraff för.

Flera brittiska medborgare

Fem brittiska medborgare finns bland de krigsfångar som släpps fria, rapporterar bland annat Sky News. Tre av dem greps av ryskstödda separatister i östra Ukraina i april tidigare i år. I en video som trion lagt upp på sociala medier tackar gruppen de personer som jobbat för att de ska bli fria.

Bland gruppen på tio utländska medborgare som släppts fria och förts till Saudiarabien finns förutom svensken och de fem britterna en marockansk medborgare, en kroat och två amerikaner. Flera av dem stod åtalade och riskerade dödsstraff.

Saudiarabien medlade i fångutväxlingen där de tio utländska medborgarna frisläpptes. Enligt Reuters ska den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman, med nära band till Putin, varit involverad i förhandlingarna.

Denys Prokopenko och Svyatoslav Palamar

Denys Prokopenko var befälhavare vid Azovregementet som under flera veckor stred mot ryska styrkor i det belägrade stålverket i hamnstaden Mariupol.

SVT Nyheter intervjuade hans fru Kateryna Prokopenko i maj i år då hon vädjade om att maken och de andra soldaterna skulle evakueras. Även hans ställföreträdare Svyatoslav Palamar har släppts fri. 108 av de 215 krigsfångar som befriats hör till Azovregementet, enligt ukrainska myndigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet