Tre soldater i kamouflagekläder sitter på en biografbänk, två av dem kollar på sina mobiltelefoner medan en tredje står upp. I den delade bilden till höger syns en exteriör av en biobyggnad med namnet ”Жовтень” i upplysta bokstäver, där skyltarna är tydligt synliga mot kvällshimlen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flyglarmet går mitt i krigsfilmen – soldater bjuds på bio. Foto: SVT/K Special: Zhovten – biografen i krigets Kiev

Här bjuds soldaterna på bio – vill gärna se krigsfilm

Uppdaterad
Publicerad

Soldater i Ukraina får gratis biovisningar på den anrika biografen Zhovten i Kiev, som öppnade igen bara månader efter invasionen. En av de populäraste filmerna är 20 dagar i Mariupol – en dokumentär från krigets början.

– Militärerna verkar inte vilja se komedier, säger Zhovtens föreståndare Oksana Konenko.

När Ryssland invaderade Ukraina stängde den 100-åriga biografen Zhovten i Kiev. Men bara två och en halv månad senare öppnade den igen.

– Innan vi öppnade portarna den 12 maj tänkte vi: 'Det är krig. Vem går på bio nu?'. Men vi öppnade ändå. Vi förstod att det var nödvändigt att hjälpa folk och avleda dem från alla hemskheter som pågår runtomkring, säger chefen på biografen Julija Volodymyrivna.

Kriget i Ukraina

Zhovten byggdes på 1930-talet och är den äldsta biografbyggnaden i Kiev. Den har överlevt både andra världskriget och en mordbrand 2014.

”Tack vare dem vi kan leva”

Mer än två år efter invasionen av Ukraina håller Zhovten specialvisningar för soldaterna i Kiev.

– En viktig del av arbetet är att ordna visningar för militärerna. Tack vare dem kan vi fortsätta leva, arbeta och göra folk gladare, säger videoteknikern och filmoperatören Jevhenija Yevdokymenko.

Se K Special: Zhovten – biografen i krigets Kiev på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet