Experten: Detta vill terrorgruppen HTS uppnå

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det här är HTS – hör Mellanösternexperten Alexander Atarodi. Foto: AREF TAMMAWI

HTS-toppen: Ett års planering bakom blixtoffensiven i Syrien

Publicerad

I ett år har jihadistgruppen Hayat Tahrir al-Sham (HTS) planerat blixtoffensiven i Syrien som störtade Assadregimen.

Tillverkning av egna drönare och vapen samt organisering av olika rebellgrupper har legat till grund för blixtoffensiven, säger chefen för HTS militära gren till The Guardian.

Det var redan efter att rebellerna lidit stora förluster i strider med den syriska armén 2019 som HTS insåg att man behövde organisera de olika rebellgrupperna.

– Det fundamentala problemet var avsaknaden av ett enat ledarskap, säger Abu Hassan al-Hamwi, chef för HTS militära gren, i en längre intervju med The Guardian.

Assads regim i Syrien har fallit

Tillverkade egna vapen och drönare

HTS lyckades så småningom stärka sin ställning i nordvästra Syrien och började även att utveckla egna vapen, fordon och ammunition. Därtill producerade man, med hjälp av ingenjörer och kemister, egna drönare och skapade en specifik drönarenhet, säger al-Hamwi.

– Vi sammanförde deras kunskap och satte upp klara direktiv: Vi behövde spanings-, attack- och kamikazedrönare, med fokus på avstånd och uthållighet.

Han beskriver också hur han tränade gruppens soldater och att en militärdoktrin utmejslades.

– Vi studerade fienden noga, analyserade deras taktik både dag och natt, och använde dessa insikter för att utveckla vår egen styrka.

Lyckades nå rebeller i söder

Enandet av rebellgrupperna i landet tog fart för ett år sedan när HTS kontaktade olika rebellfraktioner i söder och fick dem att samarbeta dels sinsemellan, dels med HTS i norr.

Man kom överens om målet att rycka fram från både söder och från norr – och mötas i huvudstaden Damaskus.

I slutet av november inledde man offensiven – och den 8 december intog man Damaskus.

Experten: HTS såg en möjlighet

Att HTS valde att slå till just vid denna tidpunkt beror på det oroliga läget i Mellanöstern, har Mellanösternexperten Alexander Atarodi tidigare sagt till SVT. Syriens allierade Iran och Hizbollah är försvagade efter konflikten med Israel, och Ryssland är upptagen med kriget i Ukraina.

– Det är det som gör att rebellerna i Syrien ser en möjlighet att kunna flytta fram sina positioner, säger Alexander Atarodi.

I början av offensiven tog rebellerna snabbt Aleppo i norr, vilket al-Hamwi i intervjun beskriver som avgörande.

– Vi hade en övertygelse, att Damaskus inte kan falla tills Aleppo faller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Assads regim i Syrien har fallit

Mer i ämnet