Per Brevik, hållbarhetschef på Heidelberg Cement, ska snart gå i pension. Han har lovat sin klimatengagerade yngsta dotter att han ska göra allt för att hans arbetsgivare, en av världens största byggmaterialtillverkare, Heidelberg Cement, ska bli ett hållbart företag.
Problemet är bara att vid själva tillverkningen av cement, då råvaran kalciumkarbonat värms upp, frigörs koldioxid. Det finns idag inga alternativ till den uråldriga kemiska processen. Därför vill Heidelberg, som har som mål att vara klimatneutrala till 2030, istället fånga in koldioxiden de släpper ut.
Komplicerat och dyrt
Cementindustrin står för upp till åtta procent av hela världens klimatgasutsläpp. Därför kan en kraftig utsläppsminskning få stora positiva effekter.
Men projektet har dragit ut på tiden trots flera testanläggningar. Tekniken är komplicerad och dyr. Norska regeringen har redan investerat flera miljarder i försöken men totalkostnaden för de tre anläggningarna inklusive transport och lagring är det än så länge ingen som vill betala.
Enligt den nuvarande regeringen kommer kostnaden landa på runt 15 miljarder kronor för en treårsperiod. En tidigare regering har uppskattat kostnaden till över 25 miljarder exklusive transport och lagring.
”Ett företag kan inte gå före och inte de andra”
Heidelbergs vinst var 2018 cirka 13 miljarder kronor. De lönsamma bolaget vill dock inte själv stå för den största kostnaden.
– Det är klart att cementindustrin har tjänat pengar. Men det är det de förväntas att göra. Så ett företag kan inte gå före och inte de andra, säger Per Brevik, på Heidelberg Cement, som menar att kunderna då istället kommer välja billigare cement från bolag som inte investerat i klimatåtgärder.