Människor som flyr bombningar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De israeliska attackerna mot al-Masawi i Khan Yunis ledde till runt 70 döda och 200 skadade, enligt Gazas hälsodepartement. Foto: Reuters

Israel krymper humanitär zon i Khan Yunis – beordrar evakuering

Publicerad

Israelisk militär beordrade befolkningen i delar av den humanitära zonen al-Mawasi att evakuera – strax efteråt rullade IDF:s stridsvagnar in i området.

Minst ett 70-tal har dödats och fler än 200 skadats i israeliska anfall mot området, enligt sjukvårdare i Gaza, till Reuters.

På måndagen utfärdade israelisk militär (IDF) en evakueringsorder för den östra och centrala delen av al-Mawasi, i Khan Yunis. Området, som sträcker sig längs med kusten, har varit en humanitär zon som Gazabor uppmanats att fly till för skydd.

Den arabiskspråkige talespersonen för IDF uppmanade för första gången palestinier i Gaza att ta sig till al-Mawasi, via plattformen X, den 18 oktober.

”IDF beordrar invånarna i Gaza att flytta till den humanitära zonen i området al-Mawasi, dit internationell humanitär hjälp kommer att dirigeras vid behov”, skrev han då.

Israels militär har flera gånger uppmanat Gazabor att ta sig till al-Mawasi för att skydda sig mot attacker. Nu krymper den humanitära zonen med ungefär 15 procent, enligt FN:s kontor för humanitära frågor. Foto: SVT

Hann inte fly

Nu krymper den humanitära zonen med ungefär 15 procent och runt 400 000 palestinier berörs av justeringen, enligt FN:s kontor för humanitära frågor, OCHA.

Enligt IDF är orsaken bakom justeringen av den humanitära zonen att terroriststämplade Hamas verkar från området.

”Baserat på underrättelseinformation som tyder på att Hamas har terroriststrukturer i det område som har klassats som humanitärt”, skriver den arabiskspråkige talespersonen för IDF på X.

Snart efter det att IDF utfärdat en order om evakuering för människorna i östra al-Mawasi – kom uppgifter om inrullande stridsvagnar och luftattacker mot området. Enligt palestinska källor till nyhetsbyrån Reuters, hann många inte fly innan anfallen startade.

IDF: ”Attackerat 50 platser”

Gazas hälsodepartement uppger på tisdagen att minst ett 70-tal palestinier dödats i attackerna och runt 200 skadats.

På tisdagen meddelar IDF att flygvapnet utfört attacker mot 50 platser i Khan Yunis-området: ”inklusive vapenlager, observationsposter och byggnader som används av Hamas-terrorister”.

Många av de fördrivna rörde sig mot områden i Deir al-Balah och västra Khan Yunis. Båda områdena är enligt OCHA redan kraftigt överbefolkade.

Sedan den 22 juli har nästan 83 procent av Gazaremsan evakuerats eller utsetts till ”no-go-zoner” av den israeliska militären, enligt FN.

Varning för obehagliga bilder i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet