Eliot Higgins

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oberoende grävande journalistgruppen Bellingcat vill satsa på att utbilda ungdomar. Foto: Andreas Hult/SVT

Bellingcat får Olof Palmepriset – avslöjar desinformation

Uppdaterad
Publicerad

Eliot Higgins, grundare av den oberoende grävande journalistgruppen Bellingcat, är i Sverige för att ta emot 2024 års Olof Palme-pris. Higgins betraktas som en av världens främsta experter på att avslöja falsk information och trollkonton på sociala medier.

– Det är enkelt att skylla desinformation på externa aktörer som Ryssland, ibland är det så, men ofta är det inhemska grupper och personer som är drivande, förklarar Eliot Higgins.

2024 är ett supervalår, fler än två miljarder människor i över 60 länder har rätt att rösta och Higgins har redan upptäckt fejkade videoinlägg på bland annat X med syfte att skada kandidaterna i höstens val i USA.

Att ryska intressen påverkade det senaste presidentvalet är klarlagt, men han anser att det är inhemska intressen som sprider den största delen av falsk information på nätet.

Kriget i Ukraina

– För politiska aktörer och medierna var det mycket enklare att peka finger mot Ryssland än att undersöka vad som hände inom våra egna samhällen, säger Higgins.

Digitala verktyg avslöjar krigsbrott

Ända sedan nedskjutningen av Malaysia airlines MH-14 2014 som krävde 298 liv har Bellingcat oförtröttligt grävt vidare i krigsbrott, mord och terrordåd.

Med digitala verktyg analyserar gruppen videobilder, ljudfiler och uttalanden på nätet för att försöka fastslå vem eller vilka som utfört brott. Higgins började med visuell granskning när Syrienkriget bröt ut, Bellingcat har numera 40 anställda och ett stort antal volontärer som samarbetar med komplicerade utredningar.

Ungdomar viktiga för att stoppa desinformation

Ett sidoprojekt är utbildning. Fler än 1000 journalister och människorättsarbetare har skolats i hur man utför detektivarbete på nätet.

I en tid där allt fler, framför allt yngre, får sina nyheter från sociala medier vill Higgins se en rejäl satsning på utbildning i skolorna.

– Det finns stora möjligheter där om vi kan lära dem att söka fakta hos trovärdiga källor och hur man hanterar desinformation, om vi inte gör det kommer det att gynna de som sprider falska uppgifter och det blir ännu värre i framtiden, säger Higgins.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet