Kalifornien kan bli USA:s första delstat att införa en lag som förbjuder diskriminering baserad på hår. På bilden syns kvinnor som deltar i en afrohår-tävling i Havanna, Kuba, 2015. Foto: Desmond Boylan/AP/TT

Kalifornien kan införa förbud mot hårdiskriminering

Uppdaterad
Publicerad

På flera arbetsplatser runtom i USA förhindrar klädkoder de anställda från att ha frisyrer förknippade med afroamerikansk kultur. Nu ser Kalifornien ut att bli den första delstaten i landet att införa en lag som förbjuder diskriminering baserad på dessa grunder.

Den nya propositionen, som röstades igenom i senaten i april med 69 röster mot 0, går ut på att antidiskrimineringslagarna ska omfatta attribut som är förknippade med afroamerikansk identitet. Bland annat handlar det om frisyrer och håruppsättningar som är vanliga bland svarta personer med afrohår – såsom flätor, knutar och ”dreadlocks”. Det rapporterar BBC.

Förbjuds genom klädkoder

I teorin är afrohår redan federalt skyddat genom Civil Rights Act från 1964 i och med att diskriminering baserad på etnicitet och ursprung inte är tillåten. Men medborgarrättslagen innefattar inte frisyrer och är därför svår att applicera i fall då någon menar att det är själva hårstilen – inte hårtypen eller personen som bär håret – som är ett problem.

Historiskt har afrohår blivit reglerat i USA av olika bestämmelser, men även i dag förbjuds just afroamerikanska frisyrer ofta genom klädkoder på arbetsplatser och skolor. Det finns fall då både uppsättningar och naturligt afro har resulterat i att elever blivit hemskickade från skolan och afroamerikaner har uppgett att deras naturliga hårstil beskrivs som ”ohygieniskt” eller ”oprofessionell” i klädkoderna på deras jobb, skriver BBC.

Förväntas undertecknas av guvernören

Det nya lagförslaget syftar nu till att stoppa diskriminering baserad på hårstilar förknippade med etnicitet och kultur. New York stad införde nyligen en liknande antidiskrimineringspolicy, men Kalifornien kan komma att bli den första delstaten som inför en sådan lag.

Enligt BBC förväntas propositionen undertecknas av delstatens guvernör inom kort, och  åtgärden har redan fått stor uppmärksamhet i sociala medier. Många hyllar förslaget och en del påpekar också faktumet att inga andra hårtyper har behövt lagstiftning för att skyddas från diskriminering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.