SVT:s reporter Fouad Youcefi.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör USA-korrespondenten: Här är Kamala Harris vicepresidentkandidater. Foto: SVT

Kandidaterna som kan bli Harris parhäst – tre namn toppar listan

Uppdaterad
Publicerad

Hopen av potentiella parhästar till Kamala Harris presidentkampanj börjar krympa.

Tre namn toppar nu listan och ska granskas av den tidigare justitieministern, enligt Financial Times.

Det är Pennsylvanias guvernör Josh Shapiro, North Carolinas guvernör Roy Cooper och senatorn från Arizona Mark Kelly som toppar namnen av kandidater att bli Kamala Harris vicepresidentkandidat, enligt demokratiska donatorer som står Kamala Harris nära, skriver FT.

De tre personerna ska ha vunnit stöd från ledande Wall Street-donatorer och Hollywood-donatorer och ska nu granskas av Barack Obamas tidigare justitieminister Eric Holder.

USA-val 2024

Men de två lägren av donatorer har olika syn på vem de vill se som kandidat, enligt personer som är bekanta med processen till FT.

Två läger – tre kandidater

Medan de demokratiska donatorerna i Hollywood driver på för Mark Kelly, vill Wall Street-anhängarna helst vill se Josh Shapiro eller Roy Cooper.

Josh Shapiro själv har dock sagt att han inte tagit emot eller skickat in några granskningspapper till Kamala Harris kampanj, rapporterar CNN.

– Hur många gånger ska vi ställa samma fråga? Jag har inte blivit tillfrågad och jag har inte lämnat in några papper, säger han.

Att Josh Shapiro stått högt bland Wall Street-donatorer ska vara för att de är övertygade att han kan spela en avgörande roll i att vinna den vågmästarstat han är guvernör för, Pennsylvania.

– Shapiro är ung och energisk och kan vinna Pennsylvania, han är ett självklart val. Det är inte klart, men han är mycket aktuell, säger en donator som står Harris nära till FT.

Beundrar hans bakgrund

Den tidigare amerikanska ambassadören i Spanien och en stor insamlare av pengar till Biden-kampanjen har tidigare sagt till CBS News att han tror att Harris är bäst rustad för att besegra Trump och att han vill se Arizonasenatorn Mark Kelly som vicepresidentkandidat.

Mark Kelly föredras även av demokratiska donatorer i Hollywood men även från Wall Street som beundrar hans bakgrund som före detta astronaut, enligt FT. Men det ska också vara för hans popularitet i delstaten Arizona som även den är en vågmästarstat.

Men enligt tidningen är ett orosmoln att Mark Kelly skulle behöva ge upp sin plats i senaten för att bli vicepresident, vilket är en viktig plats för att Demokraterna ska behålla sin majoritet. En annan farhåga är att Josh Shapiro inte har tillräckligt med erfarenhet av regeringsarbete.

Andra namn som befinner sig längre ner på listan är Kentuckyguvernören Andy Beshear och Illinoisguvernören JB Pritzker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet