Kommittén: ”Ställ Donald Trump inför rätta”

Uppdaterad
Publicerad

6 januari-kommittén anklagar Donald Trump för att ha begått flera brott i samband med valförlusten och stormningen av Capitolium. Både republikaner och demokrater uppmanar nu åklagare att ställa den amerikanska ex-presidenten inför rätta.

– Vårt system är inte sådant att fotsoldaterna sätts i fängelse och ledarna får frisedel, säger demokraten Jamie Raskin.

Kommittén var enig i beslutet, säger ordförande Bennie Thompson, som avslutade mötet efter efter knappt 90 minuter.

De fyra formella anklagelserna är separata. De rör hjälp till uppror, hinder mot rättvisan samt två punkter som rör konspiration.

Vice ordförande för kommittén, republikanen Liz Cheney, gick hårt åt Donald Trump och sa att han inte var förmögen att ha något ämbete i USA.

– Vår president godtog inte valresultatet. Något av det mest hemska vi kom fram till var att han satt i Vita huset och tittade på tv och bevittnade stormningen av kongressen, utan att göra något, säger Liz Cheney när kommittén inleder sitt sista möte.

Påstås ha pressat Pence

I utredningen har över 1 000 vittnen hörts och man har granskat över en miljon dokument. Man säger sig att ha kommit fram till att Trump efter valförlusten pressat tjänstmän, justitiedepartementet och vicepresident Mike Pence att inte acceptera valförlusten.

Utredningen har pågått i ett och ett halvt år och har granskat ex-presidentens agerande före och under stormningen av Capitolium.

Trump: ”Häxjakt”

Rådgivare till presidenten ska ha varnat för att att det fanns risk för våld, något som Trump då ska ha ignorerat. Detta finns dokumenterat via en sms-konversation mellan Trump och hans tidigare kommunikationsdirektör Hope Hicks. Den senare ska då ha uppmanat Trump att twittra ut ett meddelande till sina anhängare, rapporterar CNN.

Utredningen från representantshuset är inte något juridiskt bindande utan fungerar mer som en uppmaning till USA:s justitiedepartement om att väcka åtal mot den före detta presidenten.

Donald Trump säger själv att utredningen är en del i den ”häxjakt” som pågår mot honom. Han har sedan tidigare meddelat att han ställer upp i nästa presidentval.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.