Stridsvagn med amerikansk flagga skjuter, explosion syns i bakgrunden.
Vilka blir konsekvenserna om USA inte längre vill försvara Europa? Foto: Martin Divisek/EPA/TT

Militärexperten: Här är luckorna USA skulle lämna efter sig i Nato

Uppdaterad
Publicerad

Trump-administrationens utrikespolitik har väckt frågor om deras intresse av att försvara Europa.

Övriga Nato-länder måste nu förbereda sig för ett minskat amerikanskt stöd, säger Jacob Westberg, docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.

Här pekar han ut luckorna USA skulle lämna efter sig – och vad Europa måste göra nu.

USA har varken gett besked om att amerikansk militär ska lämna Europa – eller att de vill överge Natos artikel fem.

Men uttalanden från Trump-administrationen har skapat osäkerhet kring USA:s del i Europas försvar framöver.

Kriget i Ukraina

Jacob Westberg, docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan, säger att Nato har två huvuduppgifter: avskräckning och ett försvar som kan stå emot ett angrepp.

Här skulle USA kunna lämna efter sig stora luckor.

Obalans gentemot Ryssland

USA och Ryssland har i dag omkring 5 000 kärnvapenstridsspetsar var – de två europeiska kärnvapenstaterna Frankrike och Storbritannien har en tiondel av det tillsammans.

SVT har tidigare rapporterat att 85 000 amerikanska soldater är på plats i Europa, vilket har en avskräckande effekt, säger Jacob Westberg.

Björn Fägersten, seniorforskare på UI, har liknat dem vid en ”snubbeltråd”:

– Att Ryssland skulle vara tvungna att ge sig i krig mot amerikanska soldater om de attackerade Europa. Och det skulle leda till ett större amerikanskt engagemang, att de skulle komma i stor skala till Europa.

Vid sidan om personal handlar det också om tillgång på stridsvagnar, flygkapacitet och ”volymer överhuvudtaget”, menar Jacob Westberg.

– Därutöver är det förmågor som att leda stora operationer, där det bland annat är viktigt att ha tillgång till militära satelliter. Även där har de europeiska staterna ett stort underläge i förhållande till Ryssland.

Vad måste Europa göra nu?

USA har en viktig roll i att hålla samman Natos arbete, säger Jacob Westberg.

Vid sidan om att stärka den nationella försvarsförmågan måste Europa nu hitta sätt att samordna de militära resurser som redan finns – och fokusera på Natos yttre gränser, menar han.

– Att alla europeiska medlemmar tydligare bidrar till försvaret av de länder som är mest utsatta. Och det är i dagsläget de länder som angränsar till Ryssland eller Ukraina.

I januari fick Jens Stoltenberg i uppdrag att ta fram en rapport för att stärka det balt-nordiska försvarssamarbetet.

– Det kunde vara klokt att även inkludera andra Östersjöstater som Polen och Tyskland i samarbetet. Och på så sätt så får man liksom lägga en väv av olika samarbeten som på kort sikt skapar en stärkt försvarsförmåga, säger Jacob Westberg.

Presskonferens i Vita huset med nationella säkerhetsrådgivaren Mike Waltz.
USA:s nationella säkerhetsrådgivare Mike Waltz försäkrade i februari att USA fortfarande stöder artikel fem i Nato-fördraget. ”Nu måste våra europeiska allierade kliva fram”, sa han. Foto: EPA/SHAWN THEW/POOL

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet