Konspirationsteorierna och sabotagen oroar både sjukvårdsexperter, telekombolag och politiker. Michael Gove, minister för statsrådsberedningen, kallade nyligen den påstådda kopplingen för farligt struntprat.
– Värsta sortens fake news, röt Stephen Powis, medicinsk chef för det brittiska sjukvårdssystemet NHS.
Och telekombolaget EE varnar för att attackerna kan leda till driftstörningar som kan kosta liv.
– Det farligaste med det här är inte att man sätter eld på 5G-master. Det farligaste är att det sprids falsk information om coronaviruset som kan leda till att fler människor ignorerar farorna och blir smittade, säger Kent Werne, journalist och författare till boken ”Allt är en konspiration”, till SVT.
Kent Werne konstaterar också att rädslan för strålning från mobilnät inte är något nytt.
– Vi såg samma slags strålningskritik, samma rädsla, när 3G och 4G infördes. Men 5G-nätet byggs ju ut samtidigt som coronapandemin drabbat världen. Det är ett sammanträffande men i en del människors ögon finns det ett samband här. I deras ögon är coronaviruset en bluff, en täckmantel för något annat, det vill säga 5G som är det verkliga problemet.
Rakblad på anti-5G-affischer
Det upptrappade läget gör att de brittiska telekomingenjörerna känner sig alltmer otrygga på jobbet. Telekomoperatörer har gått ut med en varning om att man hittat rakblad och nålar fastsatta på baksidan av anti-5G-affischer på telefonstolpar, framför allt i London.
Den brittiska telekomjätten BT:s bredbandsenhet OpenReach rapporterar att attackerna mot teleingenjörer har ökat dramatiskt. Sedan den första april har 56 attacker ägt rum, jämfört med 42 under hela förra året. Det handlar om både verbala och fysiska attacker som underblåsts av konspirationsteorierna om 5G och coronaviruset, skriver brittiska BBC.
Kriser föder konspirationer
Enligt Kent Werne uppstår konspirationsteorier ofta i krissituationer.
– Det kan vara krig, ekonomiska kriser eller pandemier. Det handlar i grunden om rädsla. Människor griper efter förklaringar, efter tydliga orsaker. Då uppstår konspirationsteorierna. Man hittar skurkar som man kan rikta sin rädsla och sin ilska mot. Och folk tar gärna till sig det som bekräftar deras fördomar, menar Kent Werne.