Caracciolo strandpromenad i Neapel i Italien 2 maj 2020. Foto: EPA, Ciro Fusco

Krönika: ”Södra Italien har kommit lindrigt undan”

Publicerad
Krönika ·

Södra Italien har kommit lindrigt undan coronasmittan hittills.

Men den ekonomiska och sociala kris som nu väntar riskerar att döda fler människor än viruset i sig.

Och ur nyfattigdomens skugga kliver maffian på nytt fram.

Jennifer Wegerup

Korrespondent, Italien

”Se Neapel och sedan dö”. Så lyder ett gammalt talesätt som speglar både stadens förföriska kraft och förödande problem.

Jag brukar alltid tänka ”se Neapel och känn livet i dig”. Staden är en värld i sig, vart man vänder sig väntar vackra vyer och oväntade scenarier. En papegojbur intill en helgonbild. En familj som bjuder alla som går förbi på mat och vin, för att fira sin nyfödda dotter. Barn som spelar fotboll på gatan. Vidunderliga vyer över ett sidenblått hav, nu renare och lugnare än i mannaminne, efter krisens stiltje.

Coronapandemin

Över allt ruvar Vesuvius profil; lockande, hotande.  Som en påminnelse om livets förgänglighet, att det är lika bra att leva här och nu. Vulkaner eller virus – när som helst kan allt ta slut. Kanske är det därför som Neapelborna har en sådan unik förmåga att njuta på trots, likt många i det fattigare Syditalien.

Tio miljoner fattiga

Vi går vindlande gator upp och ner under tvätten på linor mellan husen. Nyss satt jag i en intervju med Neapels borgmästare Luigi De Magistris, mannen som gjort stordåd i en av Italiens mest svårhanterliga städer. Nu möter vi det folk han är så orolig för. Tio miljoner italienare riskerar fattigdom i corona-krisens spår.

I södra Italien är läget värst. De Magistris och andra ledare i södern, liksom landets regering, vet att den organiserade brottsligheten nu på nytt kan växa sig starkare. När människor inte har mat för dagen finns den där och erbjuder lån och hjälp och fångar folk i ett järngrepp. Maffian kallas ofta ”Italiens största företag” med Cosa Nostra, Camorran och ’Ndranghetan.

Maffian lockar

Enligt DIA, Italiens antimaffia-byrå, omsätter enbart camorran motsvarande 230 miljarder kronor om året. I den fattigdom som nu redan gör att många italienare inte har råd att handla mat för dagen erbjuder maffian ett farligt lockande alternativ.

I Neapel delar kommunen nu ut mat till 130 000 fattiga familjer dagligen. Många privatpersoner och företag vill också hjälpa till. På pizzerian 900 erbjuds vi en delikat smakbit medan ägarna lastar bilen med pizzor till de mest utsatta. En liten gest, men så talande för en stad med svåra problem men också en evig okuvlighet.    

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Coronapandemin

Mer i ämnet