Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fördelar och utmaningar – se vad som talar för och emot att högern, vänstern eller mitten tar makten? Foto: TT

Lista: Tre block som kan ta makten i Frankrike

Publicerad

Frankrike står inför en tuff politisk maktkamp efter att president Macron utlyst nyval i landet.

Men vad talar för och emot att högern, vänstern eller mitten tar makten?

Högernationalistiska Nationell samling går framåt i opinionen, president Macrons mittenalternativ tappar – och vänsterpartierna har enats. Så ser spelplanen ut inför det franska nyvalet som går av stapeln 30 juni och 7 juli.

– Macron har nog räknat med att de höjda insatserna borde öka stödet för honom, men också att andra kraftsamlar mot nationell samling. Men i nulägetr ser det svårt ut, säger Göran von Sydow, chef för Svenska institutet för europapolitiska studier, Sieps.

Så fungerar franska val

Franska ledamöter väljs inte genom proportionell representation, utan i stället genom en majoritetsval i två omgångar, den 30 juni och 7 juli, över 577 valkretsar.

Så funkar omgångarna:

  1. I den första omgången elimineras alla kandidater som inte fått mer än 12,5 procent av de inskrivna rösterna. Får en kandidat redan här över 50 procent av rösterna så vinner den valkretsens mandat.
  2. Den andra omgången består av en serie dueller mellan två, tre eller fyra kandidater. Den kandidat som får flest röster vinner valkretsens mandat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Frankrike 2024

Mer i ämnet