Den afrikanska killifisken som är populär att ha i akvarier, har en förväntad livslängd på runt fyra till sex månader som vuxen fisk. Som embryo besitter den dock en förmåga att pausa sin egen utveckling under flera månader eller till och med år. Tillståndet kallas diapaus, och forskare tror att egenskapen har uppkommit så att arten ska överleva under extrema omständigheter, som exempelvis perioder av torka.
Hittat viktigt protein
Tillståndet uppstår genom att fisken avaktiverar vissa gener som bland annat styr förbränningen och cellförnyelse. Forskningen har länge känt till fiskens förmåga att göra detta, men nu har en grupp vetenskapsmän vid universitetet i Stanford även identifierat ett specifikt protein som kontrollerar hur generna beter sig under processen.
Tidens påverkan upphävd
Forskarna upptäckte även i sin studie att diapausen inte tycktes påverka fiskens utveckling efteråt – vare sig det gällde livslängd, fertilitet eller storlek. Något som indikerar att tidens påverkan på cellerna och vävnaden i sig var upphävd under tillståndet.
– Naturen har funnit ett sätt att pausa klockan, uppgav Anne Brunet, en av författarna till studien som publicerats i tidskriften Science, till the Independent.
Nu hoppas forskarna att ytterligare studier kan visa hur åldrandet skulle kunna fördröjas även hos människor.