• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Den afrikanska killifisken, som är en populär akvariefisk, har en förmåga att pausa sin egen utveckling. Foto: TT

Liten fisk kan visa hur åldrandet bromsas

Uppdaterad
Publicerad

En liten fisks förmåga att pausa sin egen utveckling har länge fascinerat forskare. En ny förståelse för hur detta går till kan ge nya svar på hur mänskligt åldrande kan fördröjas, skriver the Independent.

Den afrikanska killifisken som är populär att ha i akvarier, har en förväntad livslängd på runt fyra till sex månader som vuxen fisk. Som embryo besitter den dock en förmåga att pausa sin egen utveckling under flera månader eller till och med år. Tillståndet kallas diapaus, och forskare tror att egenskapen har uppkommit så att arten ska överleva under extrema omständigheter, som exempelvis perioder av torka.

Hittat viktigt protein

Tillståndet uppstår genom att fisken avaktiverar vissa gener som bland annat styr förbränningen och cellförnyelse. Forskningen har länge känt till fiskens förmåga att göra detta, men nu har en grupp vetenskapsmän vid universitetet i Stanford även identifierat ett specifikt protein som kontrollerar hur generna beter sig under processen.

Tidens påverkan upphävd

Forskarna upptäckte även i sin studie att diapausen inte tycktes påverka fiskens utveckling efteråt – vare sig det gällde livslängd, fertilitet eller storlek. Något som indikerar att tidens påverkan på cellerna och vävnaden i sig var upphävd under tillståndet.

– Naturen har funnit ett sätt att pausa klockan, uppgav Anne Brunet, en av författarna till studien som publicerats i tidskriften Science, till the Independent.

Nu hoppas forskarna att ytterligare studier kan visa hur åldrandet skulle kunna fördröjas även hos människor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.