Foto: BAKR ALKASEM

Liverapport: Offensiven i Syrien – Bashar al-Assads regim har fallit

Uppdaterad
Publicerad

Den syriska regimen har fallit. Jihadistledda syriska grupper har ryckt fram snabbt och tagit kontroll över landet, inklusive huvudstaden Damaskus.

Diktatorn Bashar al-Assad har fått asyl i Ryssland, bekräftar Kreml, utan att säga något om var han befinner sig.

Följ SVT:s direktrapportering om offensiven i Syrien här.

Assadregimen i Syrien har fallit

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Assad har fått asyl i Ryssland

Ryssland har beviljat Bashar al-Assad politisk asyl i landet, rapporterar AP.

Kremls talesperson Dimitrij Peskov uppger att Putin fattade beslutet personligen.

De kommenterade inte vad Assad befinner sig, och Putin ska inte heller ha något inplanerat möte med den tidigare diktatorn.

Tidigare har en anonym uppgiftslämnare i Kreml uppgett att Assad-familjen beviljats asyl av ryska myndigheter, men nu bekräftar alltså Kreml saken.

Video: Vem är Bashar al-Assad?

Överblick

Markerad händelse

Pentagon: USA har 2 000 soldater i Syrien

På torsdagen gick Pentagon ut och rättade de siffror som tidigare kommunicerats om hur många soldater USA har stationerade i Syrien, rapporterar Reuters.

Tidigare har USA sagt att man har runt 900 soldater i Syrien som en del i kampen mot IS. Nu bekräftar man att det inte stämmer. Enligt Pat Ryder, presstalesperson för Pentagon finns 2 000 amerikanska soldater i landet.

Pat Ryder kan enligt Reuters inte svara på exakt hur länge antalet soldater i Syrien varit på den nu bekräftade nivån, men uppger att det rör sig om flera månader, och att trupperna fanns på plats innan landets president Bashar al-Assad störtades av rebellgrupper.

Frankrike: Kurderna ska inkluderas i processen

Efter att den syriska regimen störtats av rebellgrupper har strider mellan kurdiska styrkor och grupper som uppges stöttas av Turkiet fortsatt i nordöstra Syrien.

På onsdagen uppgav Frankrikes utrikesminister Jean-Noël Barrot att Emmanuel Macron haft ett samtal med Turkiets president Erdogan om utvecklingen, rapporterar Reuters.

Enligt Barrot ska Frankrike varit tydliga med att man ser kurderna som en viktig del i Syriens framtid och att de måste vara en del i landets kommande politiska övergång.

- Vi är övertygade om att det går att nå en överenskommelse där alla parters intressen tillgodoses. Vi arbetar på det, säger Barrot enligt The Guardian.

Markerad händelse
FN:s särskilda sändebud Geir Pedersen uttalar sig efter han mött representanter för landets övergångsstyre i Damaskus.
FN.s särskilda sändebud till Syrien Geir Pedersen har mött landets nya styre i Damaskus. Foto. Omar Sandaki/AP

FN:s sändebud: Hoppas på fria val i Syrien

Den norska diplomaten Geir Pedersen som är FN:s särskilda sändebud till Syrien har träffat representanter för landets övergångsstyre i Damaskus, rapporterar AP.

Geir Pedersen uppger att FN vill se en politisk vägkarta framåt som inkluderar alla delar av det syriska samhället och som bygger på en FN resolution från 2015 om hur en politisk process i landet kan byggas.

- Vi hoppas att ett nytt Syrien i linje med resolutionen kan anta en ny konstitution och att vi efter övergångsperioden får se fria öppna val, säger Geir Pedersen till AP.

Det är i nuläget oklart hur rebelgruppen HTS ställer sig till en process i linje med FN:s förslag.

Flygtrafiken igång igen på Damaskus flygplats

Enligt nyhetsbyrån AFP, som har journalister på plats i Syrien, har flygtrafiken mellan huvudstaden Damaskus och Aleppo i norra Syrien återupptagits.

Under onsdagsmorgonen lyfte det första flyget på sträckan sedan regimens fall med 43 personer ombord.

Flygplatsen har vart övergiven sedan al-Assad lämnade landet och fram tills idag har inga flyg varken lyft eller landat

Markerad händelse

FN kräver "inkluderande process" i Syrien

FN:s säkerhetsråd kräver att en "inkluderande och syrisk-ledd" politisk process ska genomföras i landet, efter diktatorn Bashar al-Assads fall.

"Denna politiska process bör uppfylla alla syriers legitima ambitioner, skydda dem och göra det möjligt för dem att fredligt, oberoende och demokratiskt bestämma sin egen framtid", står det i ett pressmeddelande.

Säkerhetsrådet, där även al-Assadallierade Ryssland ingår, uppmanade också Syrien och dess grannar att avstå från alla åtgärder som kan undergräva den regionala säkerheten. (TT)

Markerad händelse

HTS vill lägga ned väpnad gren

Den militäre ledaren för rebellgruppen HTS, som tagit makten i Syrien, vill lägga ned dess väpnade gren och inkorporera den i landets armé. Enligt AFP vill islamistgruppen "vara bland de första att ta detta initiativ".

Den militäre ledaren tillägger att de områden som kontrolleras av kurdiska grupper i norra Syrien ska styras av Syriens nya regim.

al-Hamawi vädjar också till världssamfundet att häva terrorstämpeln på Hayat Tahrir al-Shams (HTS) och dess ledare Ahmed al-Sharaa, tidigare känd under sitt krigsnamn Abu Mohammad al-Julani.

HTS och dess ursprungsrörelse al-Nusrafronten, med kopplingar till terrornätverket al-Qaida, är terrorstämplat av bland annat FN och USA.

(TT)

Transportflyg och militärfordon vid flygbasen i Khmeimim. Foto: Maxar Technologies

Satellitbilder visar: Ryska trupper drar sig tillbaka

Nya satellitbilder från Maxar Technologies som tagits mellan den 15 och 17 december visar hur ryska trupper fortsätter att dra sig tillbaka i Syrien.

Bilderna beskrivs visa hur Ryssland drar tillbaka militärfordon och utrustning från flygbasen i Khmeimim nära staden Latakia. Enligt Maxar Technologies har trupperna sannolikt anlänt till den närliggande hamnen i staden Tartus.

Markerad händelse

Miliser i Syrien ska "upplösas"

De olika milisgrupperna i det krigshärjade Syrien ska upplösas och i stället bli en del av landets reguljära armé.

Det säger Abu Mohammed al-Julani, ledare för islamiströrelsen HTS som avsatte Assadregimen.

"Fraktionerna kommer att upplösas och krigarna tränas för att bli en del av försvarsdepartementet och samtliga kommer att underställas lagen", säger al-Julani, enligt ett uttalande på Telegram. (TT)

Markerad händelse

FT: Assad flög 250 miljoner dollar till Ryssland

Bashar al-Assad transporterade 250 miljoner dollar till Ryssland via den syriska centralbanken mellan 2018 och 2019, visar dokument som Financial Times tagit del av.

Det ska enligt tidningen ha rört sig om kontanter som tillsammans vägde närmare två ton. Väl i Ryssland ska de ha satts in på sanktionerade ryska banker.

Överföringarna ska ha skett vid en tidpunkt då Assadregimen stod i skuld till Kreml för det ryska militära stödet samtidigt som Assads familjemedlemmar i hemlighet köpte bland annat lyxlägenheter i Ryssland, enligt FT.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Assads första ord: "Hade inga planer på att fly"

Syriens fallne diktator Bashar al-Assad har uttalat sig för första gången sedan regimen störtades för en dryg vecka sedan. I ett uttalande på det syriska presidentskapets Telegramkanal, daterat "Moskva, den 16 december", hävdar han att han aldrig hade planer på att fly landet.

Assad skriver även att han aldrig övervägde att avgå och beskriver sig samtidigt som en folkets tjänare.

"Jag har aldrig sökt positioner för egen vinning utan har alltid sett mig själv som en nationens väktare, lutad på det syriska folkets tro", skriver han med de avslutande orden:

"Det är en tillhörighet fylld med hopp om att Syrien än en gång blir fritt och självständigt."

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Assads regim i Syrien har fallit

Mer i ämnet