Frankrikes president Emmanuel Macron, till höger, and den numer före detta premiärministern Gabriel Attal vid en ceremoni på Frankrikes nationaldag den 14 juli. Foto: Louise Delmotte/AP/TT

Macron godkänner franska regeringens avgång

Uppdaterad
Publicerad

Frankrikes president Emmanuel Macron har accepterat regeringens avgång. Samtidigt uppges han be premiärministern att leda en övergångsregering till mitten av augusti, enligt uppgifter till AFP.

Fortfarande finns ingen ny regering på plats i Frankrike. Efter valet den 7 juli gick vänsterkoalitionen vinnande ur matchen, men säkrade för få platser i parlamentet för att bilda en majoritetsregering.

Nu vill Macron att den avgående premiärministern Gabriel Attal leder en tillfällig regering, rapporterar AFP.

Val i Frankrike 2024

Macron höll ett första ministermöte på tisdagen sedan hans mittenkoalition förlorade valet i början av juli. Under mötet meddelande Macron att han kommer att godkänna regeringens avgång "innan dagen är slut" – och bad samtidigt Attal stanna kvar som regeringschef "några veckor."

Därefter kom beskedet att presidenten godtagit regeringens avgång.

Vänsteralliansen NFP – som består av vänsterpartiet Okuvade Frankrike, Socialistpartiet, franska kommunistpartiet och det gröna partiet Ekologisterna – fick 193 av de 577 platserna i parlamentet.

Veckorna efter valet har präglats av interna strider och gruppen har fortfarande inte enats om en premiärministerkandidat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Frankrike 2024

Mer i ämnet