Anders Persson med via länk.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Experten om nattens attacker: Oväntat omfattande Foto: SVT.

Mellanösternexperten om Israels tystnad: ”Kan ha munkavleorder”

Uppdaterad
Publicerad

Israels militär uppgav under natten mot söndagen att de genom ett luftanfall avvärjt en större attack från shiamilisen Hizbollah.

Kort därefter avfyrades fler än 300 raketer mot Israel över gränsen från Libanon – men vad som har träffats är fortfarande oklart.

– Det kan vara så att Israel har infört en munkavleorder för att inte släppa ut information, säger Mellanösternexperten Anders Persson.

Söndagens attacker inleddes med, vad Israel kallar, ”förebyggande attacker” mot mål i Libanon.

– Att Israel i den här omfattningen skulle ge sig på ett preventivt anfall för att slå ut de här raketramperna, och att det skulle ske i den här omfattningen, var lite oväntat för många, säger Persson.

Krig mellan Israel och Hamas

– Hizbollah har sagt att ”fas ett” av deras hämnd mot Israel är över och det återstår att se om det kommer ytterligare faser framöver.

Inte säker på att siffrorna stämmer

Israels militär (IDF) säger att man har träffat ”tusentals” raketer och raketramper i Libanon, där den Iranstödda shiamilisen är baserade.

– Det finns uppgifter om att det var extremt mycket flyganfall under natten, invånare säger att de aldrig har sett något liknande. Men jag skulle gärna vilja se de uppgifterna verifieras av journalister på plats innan man tar det för ett etablerat faktum.

Hämnd från flera håll

Hizbollah beskriver nattens attack som den ”första fasen” i hämnden för sin befälhavare Fuad Shukrs död.

Också Iran har sagt att man kommer söka hämnd mot Israel, efter Hamasledaren Ismail Haniyeh död. Men mycket tyder nu på att Iran uppmanat Hizbollah att utföra även den iranska hämnden, enligt Persson.

– Vi har inte sett några kommentarer från Irans håll om hur de ser på attackerna och vägen framåt men tidigare i veckan såg vi uppgifter om att Iran hade passat över bollen till Hizbollah.

Enligt Hizbollahs tidigare uttalande skulle en vapenvila på Gazaremsan också innebära en vapenvila i Libanon. Fredsförhandlingarna fortgår men det råder enligt Mellanösternexperten ”väldigt mycket pessimism.”

– Fram till nattens attacker i alla fall så har Hizbollah sagt att de går med på vapenvila om Hamas gör det, säger Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet