Militärsjukvårdarens kroppskamera fångade fasan i Mariupol – nu är hon försvunnen

Uppdaterad
Publicerad

Julija Pojevskaja vårdade både ukrainska och ryska soldater i Mariupol. Men en dag försvann hon plötsligt. Senare dyker hon upp i en rysk nyhetssändning, enligt AP.

Kroppskameran var egentligen tänkt att användas för en Netflix-dokumentär där flera inspirerande människor skulle utgöra huvudrollerna. Men när Ryssland invaderade började Julija Pojeskaja filma sin vardag i Mariupol istället, rapporterar AP.

Ett huvud bandageras, en patient flyttas från en bår till ett operationsbord och en annan får hjälp in i en helikopter. Kameran får med allt, även när barn dör mitt framför hennes ögon.

Kriget i Ukraina

– Jag hatar det här, säger hon efter att ha klappat en pojke på pannan en sista gång.

Smugglades i tampong

Den 15 mars lämnade Pojeskaja över ett minneskort med 256 gigabyte videomaterial till nyhetsbyrån AP:s team på plats i Ukraina. Journalisterna gömde kortet i en tampong och lyckades ta den genom 15 ryska vägkontroller innan de nådde ukrainskkontrollerat område.

Dagen efter var Pojeskaja och hennes chaufför spårlöst försvunna. Den 21 mars ska hon enligt AP ha dykt upp igen i en rysk nyhetssändning där hennes tillfångatagande tillkännages. Hon anklagas för att ha kopplingar till Azovbataljonen och för att ha försökt fly staden under falsk identitet.

I samma sändning ska hon ha läst upp ett uttalande där hon manar till ett slut på striderna. Sen dess har hon inte synts till offentligt.

Försöker få henne fri

Under banderollen #FreeTaira pågår nu en kamp för att få henne fri. Initiativtagarna är organisationen Invictus Games, som anordnar idrottsevenemang för militärer och veteraner. Taira syftar på smeknamnet som hon är mer känd under i Ukraina.

De ukrainska ambassaderna i bland annat Albanien, Finland och Belgien har delat kampanjen.

Ukrainska regeringen har tidigare sagt att de har försökt få hem Julija Pojeskaja i en fångutväxling. Men trots tv-framträdandet nekar Ryssland till att ha tagit henne till fånga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet