Manafort ska enligt Mueller ha fört över mer än 2 miljoner euro, motsvarande omkring 20 miljoner kronor, till de icke namngivna före detta politikerna.
I stämningsansökan anklagas Manafort för att ha betalat politikerna, som informellt kallas ”Hapsburg-gruppen”, för att de skulle utge sig för att vara ”oberoende” analytiker, när de i själva verket var betalda lobbyister för Ukraina. Detta enligt en promemoria som Manafort skrev i juni 2012.
Gruppen som var verksam mellan 2012 och 2013 leddes av en ”europeisk tidigare hög ämbetsman”, som tillsammans med de övriga medlemmarna arbetade för att påverka amerikanska lagstiftare och tjänstemän i Vita huset. Uppgifterna kommer från dokumenten som Mueller lämnat in till den federala domstolen i Washington.
Anklagas för en rad brott
Manafort har i Muellers utredning om möjlig rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet 2016 anklagats för bland annat penningtvätt, skattebedrägerier och bankbedrägeri under tiden han arbetade för Viktor Janukovytj åren 2006—2014. Stora delar av Europa var misstänksamt mot miljardären Janukovytj för hans proryska hållning och utbredda anklagelser om korruption under den tiden.
Moskvatrogne Janukovytjs föll i februari 2014 efter omfattande protester och tog sin flykt till Ryssland. Manafort slutade då arbeta för honom, återvände till USA och började arbeta för Trumps valkampanj 2016.
Men när det framkom att Manafort tagit emot olagliga betalningar på 12 miljoner dollar (cirka 100 miljoner kronor) från den proryske tidigare presidenten Janukovytj, fick han sparken i augusti 2016.
Manafort nekar
I torsdags blev det klart att Manafort och Rick Gates, hans medarbetare under valrörelsen, skulle åtalas för en rad nya brott, bland annat penningtvätt av omkring 30 miljoner dollar med hjälp av utländska bankkonton.
Manafort vidhåller sin oskuld men Gates erkänner, något som väntas öka pressen på Manafort att försöka träffa en överenskommelse med utredarna.
Beskedet om att Gates erkänner sig skyldig kommer veckan efter det att Mueller åtalat 13 ryska medborgare för att ha försökt påverka det amerikanska presidentvalet.
Fakta: Manaforts tid hos Trump
- Republikanen Paul Manafort, som i flera år arbetat som politisk strateg, började jobba med Trumps presidentkampanj i mars 2016.
- Han befordrades till chefsstrateg och kampanjordförande, vilket gav honom kontroll över det dagliga arbetet. Men när det framkom att Manafort tagit emot olagliga betalningar på 12 miljoner dollar (cirka 100 miljoner kronor) från den proryske tidigare presidenten i Ukraina Viktor Janukovytj, fick han sparken i augusti 2016.
- Tidningen The Washington Post avslöjade senare att Manafort ska ha erbjudit information om presidentvalskampanjen till en rysk miljardär med kopplingar till Kreml. Det ska ha skett mindre än två veckor innan Trump utsågs till Republikanernas presidentkandidat, vilket skedde i juli 2016.