• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Läkaren Denis Mukwege och yazidiern Nadia Murad får Nobels fredspris för sin kamp mot sexuellt våld mot kvinnor Foto: TT

Nobels fredspris till kampen emot sexuellt våld i krig

Uppdaterad
Publicerad

Nobels fredspris går i år till läkaren Denis Mukwege och yazidiska aktivisten Nadia Murad. De två får priset för sin kamp mot användningen av sexuellt våld som vapen i krig och väpnade konflikter, meddelar norska Nobelkommittén vid sin presskonferens.

Läkaren Denis Mukwege har i många år lyfts fram som en av favoriterna att vinna ett fredspris. Nobelkommittén betonar hur han har ”ägnat stora delar av sitt vuxna liv till att hjälpa offer för sexuellt våld i Kongo-Kinshasa”.

Mukwege har med sina anställda behandlat tusentals patienter som drabbats av just sådant våld.

Nobelpriset 2018

Opererade när beskedet kom

Trots det förstås allvarliga ämnet så orsakade beskedet om priset total glädjeyra på plats i Kongo-Kinshasa, beskriver Mukweges kollega Ellinor Ädelroth som är på plats där.

– Han står i operation just nu och alla skriker bara rakt ut av glädje. De skriker högt och ljudligt, säger Ellinor Ädelroth till SVT Nyheter.

En skarp kritiker mot straffrihet

Mukwege prisas för att ”upprepat ha fördömt bristen av straff för massvåldtäkter och för att ha kritiserat den kongolesiska regeringen och andra länder för att inte ha gjort nog för att hindra förekomsten av sexuellt våld mot kvinnor som en strategi, och som ett vapen i krig”.

Journalisten och dokumentärfilmaren Marika Griehsel har följt hans arbete under många år.

– Han har enträget förklarat att det finns en koppling mellan våldet och plundringen av landets naturresurser som kvinnor och barn fått betala ett högt pris för, säger hon till SVT Nyheter.

Murad prisad för sitt mod

Nadia Murad är å sin sida en framträdande aktivist tillhörande den irakiska minoritetsgruppen yazidier, som utsattes för fasansfulla övergrepp när de 2014 attackerades av den internationellt terrorstämplade jihadistgruppen IS.

Kommittén skriver att Murad ”är vittnet som berättar om övergrepp begångna mot henne själv och mot andra. Hon har visat ovanligt mod i att återge sina egna lidanden, och genom att göra sin röst hård å andra offers vägnar”.

– Vi är väldigt glada att Nadia får ta emot Nobelpriset, säger Pari Ibrahim, chef för organisationen Free Yezidi Foundation, som kämpar för yazidiska rättigheter.

– Vi hoppas att det här kan öka medvetenheten om lidandet för vår minoritetsgrupp, som riskerar utrotning och som drivit mot utplåning av upprepade attacker med folkmord som syfte.

Tusentals fångades av IS

Murad är en av tusentals yazidiska flickor och kvinnor som i IS klor utsattes för systematiska våldtäkter, slaveri och andra övergrepp. Dessa övergrepp var del i IS militära strategi mot yazidier och emot andra religiösa minoriteter, skriver kommittén.

Tidiga uppgifter från FN pekade på att cirka 3 000 kvinnor och flickor drabbats men senare bedömningar har gett långt högre siffror, uppemot 7 000.

Efter att ha flytt från IS valde Nadia Murad att tala öppet om vad hon själv och andra yazidier utsatts för i fångenskap, och 2016 utnämndes hon till FN:s goodwill-ambassadör till förmån för offer för människohandels värdighet.

Pari Ibrahim på Free Yezidi Foundation betonar att tusentals flickor och kvinnor fortfarande saknas, och att läget fortfarande är mycket svårt. Yazidierna har genomlidit fruktansvärda övergrepp, säger hon.

– Vi behöver konkret handling för att hälpa vårt fort. Vi är glada att Nobelkommittén har fattat detta beslut.

Wallström välkomnar priset

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) välkomnar valet av pristagare. Wallström var själv FN:s första särskilda representant för frågor om sexuellt våld i konflikter, och säger att hon känner särskilt för den frågan.

– Jag vet vilka otroliga hjältar de här två personerna är. De har med risk för sina egna liv verkligen ställt sig där, kämpat på och lyft den här frågan till högsta nivå, säger hon till SVT Nyheter efter beskedet.

– Så det är väldigt, väldigt glädjande att de har fått priset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset 2018

Mer i ämnet