Oksana och hennes två döttrar som alla flytt kriget till Sverige.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Oksanas tankar om livet i Sverige och familjens framtid. Foto: Henrik Norrsell/SVT

Oksana från Ukraina kan bli folkbokförd: ”Vill försörja mig själv”

Uppdaterad
Publicerad

Oksana Prokopenko trodde att vistelsen i Sverige skulle vara kortvarig. Nu är hon en av de ukrainska flyktingar som uppfyller kraven att få ett svenskt personnummer, efter att Skatteverket ändrat sina regler.

– Jag vill ha jobb, försörja mig själv och skapa ett liv här i Sverige.

För en månad sedan meddelade Skatteverket att personer som flytt från Ukraina och som beviljats tillfälligt skydd i minst två år kan folkbokföra sig i Sverige. Det här innebär att flyktingar från Ukraina kan tilldelas ett personnummer, vilket gör det lättare att exempelvis söka jobb och hyra bostad.

En av dem som ansökt om att bli folkbokförd är Oksana Prokopenko som kom till Sverige i mars 2022 från Ivano-Frankivsk i västra Ukraina. Bara dagen efter den fullskaliga invasionen började, satt hon i bilen med sina två döttrar. Den yngsta, Milana, var då tre år gammal och den äldsta, Zoriana, var 16. De tog med sig de allra viktigaste sakerna som fick plats i en väska.

– Jag kom hit med egna pengar men de tog slut väldigt snabbt. När jag fick bidrag visade det sig att priserna var väldigt höga jämfört med bidraget.

Kriget i Ukraina

Lever på 5 000 kronor i månaden

Idag bor Oksana i en etta i centrala Stockholm. Det mesta i lägenheten har hon hittat gratis på nätet och volontärer hjälper till med kläder och mat. I Ukraina jobbade hon som försäljningschef och försörjde hela familjen som ensamstående. I Sverige har hon inte jobbat alls eftersom hon behövde ta hand om Milana. Familjen lever fortfarande på bidrag – ungefär femtusen kronor per månad.

– Den ekonomiska situationen är fortfarande svår. Tyvärr är hjälpen som ukrainare får liten och otillräcklig. Det handlar om att bara överleva.

Oksana har funderat på att lämna Sverige och flytta till ett annat land.

– Jag har pratat med folk jag känner som flydde till andra länder – där var hjälpen helt annorlunda än här, från första dagen.

Nu när Oksana kunnat ansöka om personnummer och skriva in sig på Arbetsförmedlingen ser hon möjligheter att börja jobba och komma in i det svenska samhället.

– Med personnummer får jag fler möjligheter, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet