Över 140 döda efter tyfon i Filippinerna – svenskar i området

Uppdaterad
Publicerad

Över 140 människor rapporterats nu ha dött efter den kraftigaste tyfon som har drabbat Filippinerna i år.

Svenska UD uppger för TT att man har uppgifter om att ett ”fåtal svenskar” befinner sig det drabbade området.

”Vi har uppgifter om att ett fåtal svenskar befinner sig i det drabbade området. Anhöriga har inte kunnat komma i kontakt med dessa personer”, skriver UD i ett mejl till TT på söndagskvällen.

UD understryker att den svenska ambassaden följer situationen och står i kontakt med lokala myndigheter. Samtidigt uppger UD man inte har några uppgifter om att svenskar skadats eller omkommit.

Förnödenheter och vatten

Majoriteten av de döda har mist livet i den populära turistprovinsen Bohol där omkring 1,2 miljoner människor bor, enligt lokala myndigheter. Guvernören Arthur Yap tror också att dödstalen kommer att fortsätta stiga, eftersom både elektricitet och telekommunikationer ligger nere på många håll.

Skadan som drabbat Bohol är stor och allomfattande, säger han och uppmanar borgmästarna i provinsen att försöka få fram förnödenheter och rent vatten.

Över 300 000 människor tvingades lämna hem och turistanläggningar när ”supertyfonen” dundrade in över den populära turistön Siargao i torsdags med vindar på 54 meter per sekund. I tyfonens spår rapporterades det också om både översvämningar och jordskred.

Turister evakueras

Militären, polisen, kustbevakningen och räddningstjänsten, tillsammans över 18 000 personer, hjälper till med räddningsarbetet i de värst drabbade områdena. Kustbevakningen kör också ut mat och medicin, och även grävmaskiner och frontlastare forslas dit för att kunna flytta på de stora mängderna bråte.

Även vid turistparadisen Dinagat och Mindanao, den näst största och sydligaste ön, råder stor förödelse. Många surfare befann sig i också General Luna och turister evakueras nu från den hårt drabbade orten.

Filippinerna har länge rankats som ett av de länder som är mest sårbara för klimatförändringar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.