• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: AP/TT

Palestinierna hotar Israel med krigsförbrytardomstol

Uppdaterad
Publicerad

Palestinierna sätter nu press på FN, Israel och USA. Man hotar med att dra Israel inför en krigsförbrytardomstol om det inte snart bildas en palestinsk stat.

Israels armé har enligt tidigare medierapporter arbetat på högtryck för att hitta argument mot anklagelser om att ha begått krigsförbrytelser under sommarens Gazakrig.

Det som nu har hänt är att den palestinske FN-ambassadören Riyad Mansour rakt ut säger att läget är så förtvivlat att palestinierna måste ta till extraordinära åtgärder för att tvinga fram en lösning av Palestinafrågan.

Palestinsk ansökan om FN-medlemskap

Kan söka medlemskap

Hotet ser ut så här: Palestiniernas område har av FN:s generalförsamling tilldelats en status som innebär att det kan ses som en medlemsstat.

Detta innebär att palestinierna också kan söka medlemskap i en rad FN-organ och en rad andra internationella organisationer. Och därmed även bli medlem i den internationella krigsförbrytartribunalen, ICC, i Haag.

Det skulle alltså med största sannolikhet innebära att en rättprocess inleds mot Israel, med oklar utgång. Men som sagt – medieuppgifter talar om en israelisk oro för en granskning av ICC.

Palestinierna ger dock Israel – och USA – chansen att undvika detta.

Ställer ultimatum

Man ställer helt enkelt ett ultimatum: FN ska sätta en tidsfrist för bildandet av ett Palestina.

Om inte Israel utrymmer de ockuperade områdena före november 2016 tänker palestinierna söka medlemskap i ICC – med åtföljande anmälan av Israel för krigsförbrytelser. Det som omfattas av ockupationen är Gaza, Västbanken och östra Jerusalem. I Gaza ockuperar Israel inga områden, men i och med att man kontrollerar gränserna för området, anses det vara en ockupation.

Av de – enligt FN – 2.150 dödade palestinierna var 500 barn. Frågan som har uppstått är om Israels våld stod i proportion till det våld som Israel ansåg sig försvara sig mot, alltså beskjutning med raketer från Gaza. Det handlade även om mordet på tre judiska tonåringar som starkt upprörde den israeliska opinionen.

En rad FN-skyddade skolor bombades bland annat. FN:s råd för mänskliga rättigheter ska lämna en rapport i mars 2015 om Gazakriget. Rådet har tidigare alltid varit så starkt kritiskt mot Israel, att Israel anser sig förföljas.

Beslut från 1967

FN:s säkerhetsråd fattade 1967 beslut om att Västbanken inklusive östra Jerusalem samt Gaza är ockuperat land och att de israeliska trupperna skulle lämna området.

Palestinierna vill att säkerhetsrådet ska utfärda en resolution med en tidsfrist. Redan från början står det klart att den knappast kommer att gå igenom eftersom Israels vän USA kommer att blockera den med sin vetoröst.

Den palestinska taktiken kommer – om en resolution inte beslutas – att innebära att man kommer att söka medlemskap i en rad internationella organisationer för att på det sättet bevisa att det finns en stat Palestina.

USA misslyckades

I våras misslyckades den amerikanske utrikesminister John Kerry med sina intensiva försök att få till stånd en överenskommelse mellan Israel och palestinierna om en palestinsk stat.

Sedan kom Gaza-kriget och många bedömare menar att sommarens stämningar i Israel gör det ytterst svårt att få till stånd en tvåstatslösning – alltså med ett Israel och ett självständigt Palestina i området.

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas har också tagit upp frågan i sitt tal i FN:s generalförsamling i september. Nu konkretiserar FN-ambassadören de palestinska planerna.

Olagliga bosättningar

Det som har komplicerat förhållandet mellan Israel och den palestinska myndigheten är dels ständiga utvidgningar av de judiska bosättningarna på ockuperat område, vilket alltså är olagligt enligt internationell rätt.

Dessutom har försöken till försoning mellan Hamas som styr i Gaza och Fatah/PLO som styr på Västbanken lett till svårigheter.

De båda grupperna har nu bildat en gemensam regering och det ser Israel som ett hot eftersom Hamas av Israel, EU och USA ses som en terrororganisation.

Palestinierna kan också granskas

Men om palestinierna går med i ICC betyder det också att Fatah/PLO och Hamas kan granskas av tribunalen.

Bland annat ägnade sig Hamas under det senaste Gaza-kriget av summariska rättegångar och offentliga avrättningar av påstådda förrädare, som skulle ha hjälpt Israel.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Palestinsk ansökan om FN-medlemskap

Mer i ämnet