Den ser ut som ådriga små skålar och kallas för orecchiette – ”små öron” – pastan som nu hamnat i hetluften i italienska Bari. Turister och lokalbor har hittills kunnat köpa pastan direkt från kvinnor som tillverkar den på plats, i improviserade små torgstånd längs med gatorna i staden. Men en razzia mot restauranger som serverar hemmagjord orecchiette har spridit oro bland kvinnorna.
Det var i oktober som Baris polis upptäckte att åtminstone en av stadens restauranger serverade orecchiette av okänt ursprung – ett brott mot både italienska och europeiska lagar, som kräver att mat som serveras på restaurang ska kunna spåras till tillverkaren och levereras med en innehållsförteckning. Restaurangägaren hade tre kilo olagligt införskaffad hemmagjord orecchiette i lokalen och tilldelades böter.
Kan förlora inkomstkälla
Baris pastatillverkande kvinnor säljer utåt endast små mängder av den lokala delikatessen för privat bruk. De har inte tvingats följa de vanliga reglerna kring hygien vid mattillverkning, betalar inte skatt och lämnar inte några kvitton till sina kunder.
Hittills har myndigheterna tittat bort, men efter razzian mot restauranger sprids nu en oro i staden att kvinnorna kommer att få se sig om efter en annan inkomstkälla, eller starta företag för att få sälja. En reglering av orecchiette-marknaden skulle också tvinga upp priserna på den öronformade pastan – kanske så mycket som 200 procent, rapporterar La Repubblica.
Stadens försök att få bukt med den illegala gatuförsäljningen av mat har lett till att borgmästaren fått livvaktsskydd och myndigheternas tilltag har inte setts med blida ögon av Bariborna. För en del är det ett tecken på globaliseringen som de menar hotar italienska traditioner.
– De här kvinnorna jobbar 10-15 timmar om dagen, sju dagar i veckan för att försörja sina arbetslösa makar och söner och det är dem man ger sig på, säger lokalbon Francesco Amoruso till New York Times.