• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Polariserad debatt om polsk sexualundervisning

Publicerad

Sexualundervisningen i polska skolor har blivit ett hett ämne. Från yttersta högerkanten görs försök att kriminalisera sexundervisning samtidigt som stora grupper vill se en liberal läroplan, utan religiösa inslag.

– Det har blivit mer polariserat. Sexundervisning är nu något som debatteras i landet, många är intresserade, säger sexualrådgivaren polska Finka Heynemann.

Frågan om innehållet i polsk sexualundervisning blev stor på allvar efter ett medborgarförslag med namnet ”Stoppa pedofili”. Iniativtagarna är abortmotståndarna ”Prawo do życia”, det vill säga ”Rätt till liv”.

Gruppen anser att sexualundervisning enligt Världshälsoorganisationen WHO:s standard sexualiserar barn. Prawo do życia vill att sexualrådgivare ska kunna straffas med upp till tre års fängelse, ett förslag som har mötts av högljudda protester från bland annat kvinnorättsrörelsen.

Motsätter sig ”HTBQ-ideologi”

Det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och Rättvisa anser att förslaget övertolkas men partiet distanserar sig allt mer från liberala värderingar om sexualitet. Partiledare Jarosław Kaczyński sade nyligen att ”HBTQ-ideologin” inte kommer på fråga så länge hans parti har makten.

I april 2020 röstade polska underhuset för att det kontroversiella förslaget skulle utredas i en särskild kommission, sedan dess ligger frågan på is.

– De olika sidorna i debatten som tidigare kanske försökte hitta samförstånd har nu dragits ifrån varandra. Det finns grupper som står för en väldigt konservativ sexundervisning – och grupper som försöker vara allt mer progressiva, säger sexualrådgivaren Finka Heynemann.

Sexualrådgivare kritiska

Själv arbetar hon för den ideella sexualupplysningsorganisationen Ponton som vill se en mer liberal undervisning.

– Min organisation har blivit mycket mer självsäker när det kommer till att diskutera exempelvis könsidentitet och feminism. I Polen är dessa frågor väldigt progressiva och inte alls neturala.

Nuvarande undervisning har stora brister enligt Heynemann.

– I kursplanen nämns nästan inget om preventivmedel, sexualitet, våld i nära relationer och inget om sexuella läggningar.

”Förberedelse för familjelivet”

Lektionerna är praktiken frivilliga för eleverna och går under namnet ”Förberedelse för familjelivet”. Det är enligt Heynemann ett lotteri om eleven får adekvat kunskap eller inte. På mindre skolor är det inte ovanligt att undervisningen hålls av religionslärare.

– Sexundervisningen har förminskats till något som handlar om att undvika oönskade graviditeter, men inte ens det fungerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.