I det polska slakteriet skars sjuka delar bort och köttet kvalitetsmärktes, enligt tv-bolaget TVN24. Foto: TVN24

Polen inför kameraövervakning i slakterierna

Uppdaterad
Publicerad

I Polen vill man nu införa kameraövervakning i alla slakterier och anställa fler inspektörer. Efter avslöjandena om slakt av sjuka kor och bristande kontroll har myndigheterna anslagit extra pengar för att komma till rätta med problemen.

Det var smygfilmade bilder tagna av en polsk journalist som i veckan avslöjade hur sjuka kor släpades in för slakt i ett slakteri i Polen. Köttet har sedan märkts som besiktigat innan det sålts vidare till tio länder inom EU.

240 kilo i Sverige

Till Sverige har 240 kilo kött förts in via fyra importföretag. 14 kilo av köttet från Polen har enligt uppgifter serverats på en restaurang i Uppsala. Livsmedelsverket slutför nu en utredning om vart resten av köttet hamnat.

Polska köttfusket

Ökar kontrollen

I Polen vill man nu införa kameraövervakning på alla slakterier för att komma till rätta med illegal hantering. Polisen har inlett en förundersökning mot två slakterier som levererat 10 ton kött till vidareförsäljning. 2,7 ton har sålts inom EU.

Myndigheterna satsar nu 280 miljoner kronor inom de närmaste tre åren för att öka kontrollen. Man vill bland annat anställa fler inspektörer.

– Videoövervakning kommer att ske dygnet runt och man kommer även att kontrollera transporter av djuren, säger Pawel Niemczuk, chefsveterinär i Polen, till Reuters.

Polen stor exportör

Polen är en av Europas största köttproducenter med 560 000 ton nötkött per år, varav 85 procent exporteras. Till  Sverige såldes 13 000 ton 2017, enligt SCB.

Inspektörer från EU kommer nu att åka till Polen, enligt Vytenis Andriukaitis, EU-kommissionär för livsmedelssäkerhet. Han uppmanar medlemsstaterna att agera snabbt för att lokalisera köttet för det utpekade polska slakteriet.

Får inte säljas

Det finns ännu inga uppgifter om nötköttet från det polska slakteriet är hälsovådligt. Men kött som inte kontrollerats enligt den gemensamma EU-lagstiftningen får inte säljas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polska köttfusket

Mer i ämnet