Delad bild. Vänster: folkmassa med rubrik ”Hundratals gripna i Turkiet”. Höger: person bär gasmask.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter massiva protester: Vad händer i Turkiet? Foto: EPA/TT Erdem Sahin, AP/TT Emrah Gurel

Protesterna i Turkiet: Våld mot studentdemonstranter

Uppdaterad
Publicerad

Efter två lite lugnare dagar i protesterna mot gripandet av Imamoglu trappas våldet i turkiet upp igen.

Under torsdagen attackerade säkerhetsstyrkor studenter med plastkulor och pepparsprej, rapporterar TT.

Turkiska demonstranter i Istanbul attackerades av polis nära ett universitet på torsdagen. Studenter hade samlats för att läsa upp ett uttalande. Svaret blev då att turkiska säkerhetsstyrkor anföll dem med pepparsprej och vattenkanoner.

– Mina studentvänner ville bara göra ett pressuttalande, men polisen ville absolut inte tillåta det – det här är resultatet, säger Melih Meric, lagstiftare från oppositionspartiet CHP som själv utsattes för våldet.

Istanbuls borgmästare stängs av

Antalet frihetsberövade stiger

När protesterna nu är inne på åttonde dagen har närmare 1 900 personer frihetsberövats.

En del av de gripna ska ställas inför rätta för misshandel och narkotikabrott och 150 poliser har skadats i protesterna, enligt Turkiets inrikesminister Ali Yerlikaya.

Flertalet journalister har också gripits. Åtta frihetsberövade som bevakat protesterna släpptes under torsdagen, uppger en grupp i landet som arbetar för mediefrihet.

Oppositionell tv stoppas

Under torsdagen meddelar turkiska radio- och tv-myndigheten att ett tio dagar långt sändningsförbud införs mot den oppositionella tv-kanalen Sozcu. Anledningen säger man är att det skulle förekomma uppvigling i samband med journalisternas bevakning av protesterna.

BBC:s korrespondent Mark Lowen har också utvisats från Turkiet, uppger tv-kanalen. Lowen utvisades på torsdagen för att han ”utgör ett hot mot den allmänna ordningen”. Han var i landet för att rapportera om massprotesterna och greps under onsdagen i Istanbul.

Protesterna handlar om gripandet av Istanbuls borgmästare Ekrem Imamoglu. Han representerar oppositionspartiet CHP och ses som den största utmanaren till Turkiets ledare Erdogan.

Gripandet ”en kupp mot demokratin”

Sedan den 19 mars sitter Imamoglu frihetsberövad och anklagas för korruption. Han har också stängts av från sin tjänst som borgmästare.

Imamoglu själv har kallat gripandet ”en kupp mot demokratin och vår nästa president”.

President Erdogan som suttit vid makten i 22 år har tillbakavisat att det skulle handla om ett politiskt drag och hävdar att domstolarna i Turkiet är oberoende.

Tvådelad bild. Vänstra delen: folkmassa med turkiska flaggor. Högra delen: personer i läderjackor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se de stora demonstrationerna och hör demonstranterna om hur Turkiet inte längre är en demokrati i klippet. Foto: Malin Mendel/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Istanbuls borgmästare stängs av

Mer i ämnet