En person som bär en grå tröja och ett pärlhalsband står framför en stadsbakgrund med byggnader och ett träd. Ljuset föreslår en solig dag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Cecilia Dhejne, psykiatriker Karolinska universitetssjukhuset, beskriver hur du som förälder bör ställa krav mot skola och barnomsorg. Foto: Zsolt Czinkoczky/SVT

Psykiatrikern: ”Svårt att se varningstecken – det syns inte”

Publicerad

Det är inte konstigt att barnskötaren som begick sexuella övergrepp mot barn i Ljusdal var en uppskattad person. Det säger psykiatrikern Cecilia Dhejne:

– Det är svårt med varningstecken, eftersom det här inte riktigt syns, säger hon.

En man som jobbade som barnskötare i Ljusdals kommun misstänks ha begått sexuella övergrepp mot nio förskoleflickor.

Händelsen har chockat Ljusdal. Mannen, som numera är avliden, blev under ett år nominerad till ”Sveriges bästa barnskötare”.

Sexuella övergreppen i Ljusdal

Cecilia Dhejne, psykiatriker och sexualmedicinare på Karolinska sjukhuset, har erfarenhet av att träffa och behandla personer med pedofilstörningar.

Hon är inte förvånad över att barnskötaren ansågs vara uppskattad innan de sexuella övergreppen uppdagades.

– Det här är personer som tycker om barn generellt, inte bara sexuellt, och som gör saker som barn tycker om, säger hon.

Cecilia Dhejne berättar om hur man ska agera som förälder om man är orolig i videon ovan: ”Gäller båda könen”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexuella övergreppen i Ljusdal

Mer i ämnet