Tidigt på söndagen tvingades polis i Nigers huvudstad Niamey använda tårgas för att skingra en grupp demonstranter som samlats för att protestera mot satirtidningen Charlie Hebdo. Omkring 300 demonstranter hade börjat marschera mot parlamentet men har nu tvingats ut på sidogator, rapporterar nyhetsbyrån AFP:s korrespondent. Sju av aktivisterna, bland dem en tidigare minister, har gripits, enligt poliskällor.
Våldsamma demonstrationer under helgen
Lördagens attacker, där sju kyrkor i Niamey brändes enligt nyhetsbyrån AFP, var del i en andra dag av protester mot den franska tidningen Charlie Hebdos teckningar av profeten Muhammed. Medan omkring hundra hjälmförsedda kravallpoliser bildade en mur framför katedralen i staden Niamey för att skydda den mot en stenkastande folkmassa, steg rök från flera av stadens kyrkor.
Minst fem människor dödades på lördagen enligt landets regering, vilket höjer den totala dödssiffran till tio, enligt AFP. Fredagens dödsfall inträffade när tre kyrkor och ett franskt kulturcenter stacks i brand i landets näst största stad Zinder.
”Förolämpar profeten”
En rad länder har skakats av protester mot Charlie Hebdos senaste nummer som släpptes i onsdags. Tidningens omslag har en bild på Muhammed hållande en skylt där det står ”Jag är Charlie” till rubriken ”Allt är förlåtet”. Detta efter det blodiga attentatet mot tidningen förra veckan.
Teckningarna förolämpar profeten, säger demonstranten Amadou Abdoul Ouahab till nyhetsbyrån Reuters.
– Det är därför vi har uppmanat muslimer att samlas, så att vi kan förklara detta för dem. Men staten vägrade, och det är därför vi är arga i dag.
Många muslimer ser avbildande av islams profet som kränkande medan västregeringar framhållit att publiceringen skyddas av yttrandefrihet.
Charlie Hebdos chefredaktör försvarar valet av omslag:
– Varje gång vi gör en satirteckning av Muhammed försvarar vi religionsfriheten, säger Gérard Biard i en intervju med amerikanska NBC.
Skarp kritik
I Afghanistan fördömer president Ashraf Ghani beslutet att visa profeten Muhammed, något han i ett uttalande kallar en förolämpning mot den heliga religionen islam och mot den muslimska världen. Även Pakistans premiärminister Nawaz Sharif och företrädare för flera arabländer har kritiserat publiceringen.
Cirka 15.000 människor demonstrerade på lördagen i huvudsakligen muslimska Ingusjien i Ryssland. Fredliga protester hölls i fredags i flera västafrikanska länder som Mali, Senegal och Mauretanien. I Alger skadades dock flera poliser efter sammandrabbningar med demonstranter.