Nya problem för kometlandaren

Uppdaterad
Publicerad

Landaren Philae, som i går gjorde en historisk kometlandning, har skickat hem de första bilderna från kometens yta. Men nya problem kan vänta.

När landaren nådde kometen träffade man rätt på något hundratal meter när, men sedan gjorde Philae ett knappt två timmar långt hopp som nådde ungefär en kilometer från kometytan innan den vände tillbaka, berättade forskarna vid ESA under en direktsänd pressträff.

– Vi har ännu inte lokaliserat exakt var vi är, men det är nära där vi ville landa, säger Jean-Pierre Bibring, som leder forskarteamet kring landaren.

Rymdsonden Rosetta

Och enligt landaren själv var gårdagen utmattande. På Philaes Twitterkonto kan man nämligen läsa (fritt översatt): ”Hej! En uppdatering från #67P – Gårdagen var utmattande! Jag utförde faktiskt tre landningar, 15:33, 17:26 & 17:33 UTC.”

Delvis i permanent skugga

Studsandet är inte den enda utmaningen för kometforskarna. Philae verkar ha landat i en sluttning, nära en klippa eller den inre kanten av en krater. Det gör att bara två av landningsställets tre ben verkar ha kontakt med ytan och att landaren delvis befinner sig i permanent skugga. Skuggan innebär att landaren inte får all den solenergi den behöver.

ESA-teamet försöker nu räkna på om det går att flytta Philae till en ny plats.

– När vi designade landningsstället gjorde vi det möjligt för landaren att hoppa. Men innan vi vet mer om var och hur vi står vågar vi inte prova, säger projektledaren Stephan Ulamec.

Bilder på skrovligt underlag

Den tvättmaskins-stora farkosten, som färdats med rymdsonden Rosetta till en komet mer än en halv miljard kilometer från jorden, har nu etablerat en stabil radiolänk med jorden och har skickat hem bilder från den skrovliga yta där den står.

”Så här ser mitt nya hem #67P ut från platsen där jag finns” tweetades det från Philae2014.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rymdsonden Rosetta

Mer i ämnet