En ukrainsk soldat passerar ett övergivet ryskt pansarfordon i närheten av Tjernobyl.

Ryska soldater ”gjorde vad de ville” i Tjernobyl

Uppdaterad
Publicerad

Ryska soldater grävde skyttevärn i Tjernobyls förbjudna zon och tillbringade veckor i den radioaktiva skogen.

– De kom och gjorde vad de ville, säger säkerhetschefen Valeriyj Simyonov till The New York Times.

Ryska styrkor ockuperade området kring Tjernobyls kärnkraftverk tidigt under invasionen av Ukraina, i sitt försök att nå huvudstaden Kiev.

Under flera veckor grävde ryssarna skyttevärn och bunkrar och rullade runt med bulldozrar och stridsvagnar.

Kriget i Ukraina

– Vi sade åt dem att inte göra det, att det var farligt, men de ignorerade oss, säger Valeriyj Simyonov, säkerhetsansvarig för Tjernobyls kärnkraftsområde, till The New York Times.

”Det är galet”

Den förbjudna zonen, som beskrivs som en av världens mest förorenade platser, är den avspärrade platsen där strålningen efter kärnkraftsolyckan 1986 är som starkast. Framför allt finns de radioaktiva partiklarna i jorden, som riskerar att virvla upp om man vistas där. Men oro för säkerheten verkar ha fått stå tillbaka när ryska befälhavare planerade anfallet mot Kiev.

Enligt CNN, som också fått besöka området, märks det förhöjda strålningsnivåer även vid de lokaler i själva kärnkraftverket där ryska soldater bott, sedan de gått i den så kallade röda skogen och fört med sig radioaktiva partiklar på sina kängor.

– Det är galet, faktiskt. Jag har ingen aning om varför de gjorde det, men vi kan se att de gick in där, kom tillbaka hit och att radioaktivitetsnivån ökade, säger Ukrainas energiminister German Galusjtjenko till tv-kanalen.

IAEA skickar personal

När de ryskorna styrkorna retirerade ska de ha placerat ut personminor och sprängt en bro i den förbjudna zonen, enligt The New York Times.

Det internationella atomenergiorganet IAEA meddelar att man ska ”så snart som möjligt” skicka personal till Tjernobyl för att mäta strålningshalten och leverera säkerhetsutrustning, och återställa de uppkopplade övervakningssystemen på platsen.

Det finns inga bekräftade rapporter om att ryska soldater ska ha skadats av strålning i Tjernobylområdet, men strålning ökar exempelvis cancerrisken, vilket kan framträda långt in i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet