En delad bild som visar en grå motorbåt som navigerar över ett öppet hav i en dimmig atmosfär till vänster. Till höger syns en person klädd i en svart jacka, sitter i en inomhusmiljö med fokus på en utrustning i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s Ukrainakorrespondent Elin Jönsson befinner sig på plats i Ukraina och rapporterar från en svensk ”Stridsbåt 90”. Foto: Lars Lyrefelt/SVT

Så funkar svenska Stridsbåt 90 i ukrainskt vatten: ”Redo?”

Uppdaterad
Publicerad

Det svenskbyggda fartyget Stridsbåt 90 används främst för spaning och snabba transporter av både soldater och material. De är också en del i Sveriges militära stödpaket till Ukraina. SVT:s korrespondent Elin Jönsson fick följa med ut på vattnet i en av båtarna.

– Det är en väldigt bra båt, helt fantastiskt, säger den ukrainska kaptenen.

Serhij är kapten på båten Drakkar som är döpt efter ett berömt vikingaskepp. Han har tillbringat två veckor på utbildning för att lära sig manövrera det svenska fartyget:

– Jag utbildades i Sverige, sen kom båten till Ukraina och då började jag jobba.

Kriget i Ukraina

SVT:s Ukrainakorrespondent Elin Jönsson och fotograf Lars Lyrefelt fick som första utländska mediaföretag följa med på en av de tio Stridsbåt 90 som Sverige i februari beslutade att skicka till Ukraina.

Följ med på färden i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet