Robot

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur roboten fungerar i klippet ovan. Foto: SVT / Reuters

Så kan robotar hjälpa ensamma patienter efter stroke

Uppdaterad
Publicerad

Forskare vid Storbritanniens centrum för robotik och AI har tagit fram en robot som ska motivera och stödja strokepatienter.

– För folk som är ensamma är det här ett bra sätt att interagera med någon, säger strokepatienten Jake Macdonald, som har testat roboten.

Forskarna bakom projektet har framgångsrikt testat robot-tränare för rehabilitering i en internationell pilotstudie i Wien, Österrike.

När patienten tänker att hen exempelvis ska lyfta sin arm, fångar ett headset upp tanken och läser in den i datorn. Informationen används sedan för att instruera roboten att också lyfta armen. På så sätt imiterar roboten patientens rörelser i realtid.

Framsteg

16 patienter och sex terapeuter utvärderade roboten. Genom enkäter och intervjuer samlade forskarna in återkoppling om robotens effektivitet, användarvänlighet och robotens potential att stärka patienternas självförtroende.

Forskarnas mål är att patienter ska motiveras och få stöd att göra sina rehabiliteringsrutiner utan att vara beroende av en sjukgymnast.

Skicka gärna in tips på framsteg till: framsteg@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Framsteg

Mer i ämnet