Timothy Mosela sitter framför sitt nya hus som är under byggnation – och som kommer bli byns största. Foto: SVT

Sanden gjorde honom rik

Uppdaterad
Publicerad

Hettan ligger tung över den torra flodbädden. En efter en kommer lastbilarna, fulla med unga män med spadar i händerna. På en höjd intill står Timothy Mosela och övervakar sina arbetare.

– Jag började som chaufför. Nu äger jag fyra lastbilar, säger han.

Vi är i Machakos några mil utanför Kenyas huvudstad Nairobi. Byggboomen i staden har skapat en enorm efterfrågan på cement. För Timothy Mosela har detta inneburit att sanden har förvandlats till guld.

– Efterfrågan bara växer, säger han.

Från paradisstränder

Timothy Mosela är långt ifrån ensam att gräva efter sand i Kenya. Från floder och från stränder skeppas dagligen tonvis med sand in till huvudstadens cementfabriker. Miljöorganisationer har varnat för dramatiska konsekvenser.

Att floderna tappar sin förmåga att bromsa vattnet vid häftiga skyfall och att artrikedomen hotas vid kustens stränder.

Men oklar lagstiftning parat med den skenande korruptionen i landet har lämnat fältet öppet för en tämligen oreglerad rovdrift. Det talas om att en sandmaffia har vuxit fram inne i Nairobi. En kartell som hanterar prissättning och politiker, som annars riskerar att stå i vägen.

Chaufförer dödas

I ett industriområde strax utanför Nairobi står lastbilarna på rad, med flaken fulla av sand. Det är hit köparna kommer. Vi träffar Joseph Mwanzia som berättar att sandutvinningen blivit en alltmer farlig verksamhet. Uppretade bybor har börjat slå tillbaka när sanden grävs bort från deras marker.

– De bränner lastbilar och flera chaufförer har blivit dödade.

Två sidor

Timothy Mosela är inte orolig för att någon ska attackera honom. Men myndigheterna har ställt till problem för honom när han grävt sand på fel ställe.

– Den nationella miljömyndigheten har stoppat mig några gånger. En gång fick jag sitta i fängelse i tre veckor.

Sandutvinning har två sidor. Det är ett sätt att sprida inkomsterna ut från huvudstaden Nairobi, där pengarna ofta annars stannar. Det är många som tjänar åtminstone en liten hacka på Timothys verksamhet. Men samtidigt sker utvinningen på ett ytterst aggressivt sätt på många platser. Helt utan hänsyn till miljö och människor.

Sanden är det nya guldet, men den är på väg att ta slut. Titta på Korrespondenterna på tisdag den 21 november, eller redan nu på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.