Rahaf al-Qunun, 18, anlände till Toronto flygplats under lördagen och hälsade pressuppbådet tillsammans med Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland (höger) Foto: TT / AFP / Cole Burston

Saudiska tonåringen Rahaf al-Qunun landade i Kanada

Uppdaterad
Publicerad

18-åriga Rahaf Mohammed al-Qunun, som säger att hon flytt Saudiarabien i rädsla för sitt liv, har fått ett nytt hem. Med ett färskt kanadensiskt beslut om beviljad asyl har hon nu landat i Toronto.

– Det här är Rahaf al-Qunun, en väldigt modig nybliven kanadensare, sade Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland när hon tillsammans med den unga saudiskan mötte pressen på Torontos flygplats.

Fallet Rahaf Mohammed al-Qunun har uppmärksammats stort i såväl traditionella som sociala medier världen över. Den 18-åriga unga kvinnans berättelse om hur hon flytt från familjen i Saudiarabien har skapat stort engagemang.

Anlände med ett leende

Hon flydde nyligen undan sin familj i Saudiarabien, och sade sig vara på väg till Australien för att söka asyl där. Men det tog stopp i Thailand, där myndigheterna till en början hade för avsikt att skicka henne tillbaka till Kuwait.

Så sent som i fredags annonserade Kanadas premiärminister Justin Trudeau att Rahaf al-Qunun skulle få flyktingstatus i landet.

Under lördagen anlände al-Qunun till Kanada. Hon klev ut i ankomst hallen ett leende. På huvudet bar hon en keps med logotypen FN:s flyktingorgan UNHCR. När pressuppbådet fick en första glimt av al-Qunun på kanadensisk mark följde dock inga kommentarer från huvudpersonen själv.

Enligt minister Freeland ska Rahaf al-Qunun själv ha uttryckt en önskan om att få vänta med att svar på frågor.

– Hon är uppenbarligen väldigt trött efter en lång resa och hon föredrog att komma på plats först, sade Chrystia Freeland inför pressen, och fortsatte:

– Men, det var Rahafs val att komma ut här och säga hej. Hon ville att kanadensarna skulle se att hon är här, att hon mår bra, och att hon är väldigt glad att vara i sitt nya hem.

Rahaf Mohammed al-Qunun Foto: TT/REUTERS/Carlos Osorio

Från saudiska myndigheter har ännu ingen officiell rekation kommit. Så sent som i augusti hamnade just Chrystia Freeland i konflikt med kungadömet, efter att ha uttryckt stöd på twitter till fängslade kvinnorättsaktivister i Saudiarabien.

Inläggen på twitter ledde till att Kanadas ambassadör skickades hem från Saudiarabien, och den saudiske ambassadören kallades tillbaka från Kanada.

Twittrade: ”Jag gjorde det”

När Rahaf al-Qunun till slut fått klartecken och satt sig på planet mot Kanada och Toronto kom så även ett meddelande på twitter till alla som följt och stöttat henne den senaste veckan:

”I did it”, skrev hon som kommentar till en bild från sig själv i flygplansstolen och sitt saudiska pass i knät tillsammans vad som förefaller vara ett glas rött vin i al-Qununs vänsterhand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.