Måndagens kraftiga jordbävning har orsakat stor ödeläggelse i stora delar av sydöstra Turkiet och nordvästra Syrien. Dödssiffran i de båda länderna har passerat 5 000 under tisdagsmorgonen, enligt flera nyhetsbyråer.
Hundratals familjer sitter fortfarande fast under kollapsade byggnader och det pågår ett intensivt räddningsarbete på flera platser.
Svenska Filiz Paydas befinner sig i ett av de drabbade områdena och tvingades tillbringade natten i en bil.
– Vi sover inte och det är kallt. Människor försöker hjälpa dem som ligger under rasmassorna, säger hon i Morgonstudion.
Efterskalv i månader
Under måndagseftermiddagen varnade WHO för att räddningsinsatserna försvåras av de många efterskalven.
Problematiken med efterföljande skalv kan pågå under relativt lång tid framöver, säger seismologen Björn Lund i Morgonstudion.
– Dels har vi den här sekvensen av efterskalv som vi alltid får efter stora jorbävningar. Det kommer vara väldigt intensivt de närmaste veckorna och det kommer att fortsätta i månader, kanske även in i nästa år, med mindre skalv.
Risk för nya kraftiga skalv
Samtidigt kan måndagens jordskalv, de två kraftigaste med magnituden 7,8 och 7,5, ändra förutsättningarna för de tektoniska plattornas framtida kollissioner. Risken finns att de ger upphov till ytterligare stora jordbävningar.
– Nu analyserar man de här två största skalven, hur har de rört sig och vad betyder det för spänningarna runtomkring? Är det nu högre risk för ännu ett stort skalv längre åt nordost eller kanske söderut?
Sådana beräkningar görs med största sannolikhet just nu, säger Björn Lund.
– Det kan man titta på relativt snabbt. Vi kan ännu inte säga när en jordbävning inträffar men man får en uppfattning om riskerna ökar eller minskar.