Live

Senaste nytt om kriget i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023 svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Kriget har vidgats till Libanon – med flyg- och markanfall som enligt IDF ska vara riktade mot Hizbollah. SVT rapporterar live om säkerhetsläget.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023 svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Kriget har vidgats till Libanon – med flyg- och markanfall som enligt IDF ska vara riktade mot Hizbollah. SVT rapporterar live om säkerhetsläget.

Två människor kramar varandra vid gränsen till Cypern

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är flyktvägarna från Libanon – största passagen förstörd i raketanfall Foto: Reuters

Senaste nytt om Hamas, Israel och konflikten i Mellanöstern

En av de våldsammaste nätterna i Libanon

Natten mot söndagen har beskrivits som en av de våldsammaste hittills i Libanon då Israel genomfört minst trettio attacker mot Beirut.

Ett lager för medicinsk utrustning och en bensinstation ska bland annat ha träffats.

– Det stiger fortfarande rökpelare från nattens attacker, säger SVT:s utrikesreporter Gilda Hamidi-Nia på plats i Beirut.

Se hela SVT:s sändning här.

Överblick

Unrwa förbjuds att verka i Israel

FN:s organ för palestinska flyktingar, Unrwa, förbjuds att verka i Israel. Dessutom får inte israeliska tjänstemän träffa Unrwas personal, tillhandahålla dem diplomatiska visum eller ge dem ekonomiska fördelar.

Beslutet togs av parlamentet Knessets utrikes- och säkerhetsutskott på söndagen, rapporterar Jerusalem Post.

En intern FN-granskning, som presenterades i augusti, visade att nio personer som arbetat för Unrwa kan ha varit involverade i terrorstämplade Hamas attack mot Israel den 7 oktober förra året. De nio har avskedats.

(TT)

Lev • Vad är gazas civilförsvar för någonting?

Hej Lev! Gazas civilförsvar är en del av det palestinska civilförsvaret, en räddningstjänstorganisation, som i sin tur ligger under den palestinska myndigheten. De är verksamma både på Västbanken och i Gaza.

Attack i södra Israel: En död

I Be'er Sheva i södra Israel har en kvinna skjutits till döds och tio personer skadats. Enligt israeliska medier ska en misstänkt gärningsman ha skjutits ihjäl.

Attacken ska ha skett vid en busstation centralt i staden.

Polisen har identifierat den misstänkte som en israelisk medborgare, enligt Haaretz.

Markerad händelse

IDF: Styrkor omringar Jabalia

Den israeliska militären uppger att styrkor omringar Jabalia i norra Gaza.

"Styrkor från den 401:a brigaden och den 406:e brigaden har framgångsrikt omringat området och fortsätter just nu att operera där", skriver de i ett uttalande.

Anledningen är att de har underrättelseuppgifter om "närvaro av terrorister" och att Hamas omgrupperar sig, enligt uttalandet.

De uppger även att de har anfallit flera mål och att vapenlager och annan militär infrastruktur träffats. Enligt Gazas civilförsvar har flera personer dödats i attackerna.

Israels militär har utfärdat en evakueringsorder i områden i Norra Gaza.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Uppgifter: Mossad riggade komradior redan 2015

Så tidigt som 2015 började Israels underrättelsetjänst Mossad föra in riggade walkie talkies i Libanon, enligt källor till The Washington Post.

Walkie talkiesarna var då riggade med sprängladdningar och ett övervakningssystem. 2022 placerade Israel sprängämnen i personsökare istället, för att sedan distribuera dem till Hizbollah.

Enligt tidningen anlitade Israel en försäljare för att marknadsföra personsökarna. Hizbollah ska då ha beställt tusentals enheter till sina medlemmar.

Den 17 september exploderade personsökare tillhörande Hizbollah och dagen efter detonerade komradior. Tusentals personer skadades och många dödades i samband med explosionerna.

USA har evakuerat totalt 2 600 ur Libanon

Sedan slutet av september har USA flugit ut 2 600 personer från Libanon, i egen regi eller genom att ha reserverat platser på reguljärflyg. På lördagen fick 145 personer platser på två olika avgångar.

USA har sedan slutet av september manat amerikaner att lämna Libanon.

Sedan den 24 september har USA ordnat över 2 600 platser på flyg för medborgare, personer med uppehållstillstånd i USA och nära familjemedlemmar, enligt det amerikanska utrikesdepartementet. (TT)

Markerad händelse

Vårdpersonal: Minst 21 döda i moské-attack

Flera har dödats och ytterligare personer har skadats i ett israeliskt flyganfall mot en moské, nära al-Aqsa-sjukhuset i centrala Gaza, rapporterar vårdpersonal tidigt på söndagen enligt Reuters.

Ögonvittnen befarar att dödsantalet kommer att öka då moskén användes som skydd för flyktingar.

Den israeliska militären IDF bekräftar att de genomförde attacken. Enligt militären riktade man in sig på ett kontrollcenter till Hamas som var "inbäddad i anläggningen".

"Innan anfallet vidtogs flera åtgärder för att minska risken att skada civila, inklusive användning av exakt ammunition, flygövervakning och ytterligare underrättelseinformation", säger IDF i ett uttalande enligt CNN.

IDF: 30 projektiler från Libanon tidigt på söndagen

Ungefär 30 projektiler avfyrades från Libanon till israeliskt territorium tidigt på söndagsmorgonen lokal tid, enligt den israeliska militären IDF.

Några av projektilerna kunde genskjutas medan några föll, säger IDF i ett uttalande.

Hizbollah utfärdade två uttalanden tidigt på söndagen där de sa att de riktade in sig på israeliska soldater i "Al-Manara-bosättningen" och området omkring i norra Israel med raketer.

Enligt IDF har Hizbollah avfyrat 130 projektiler totalt mot Israel under lördagsdygnet.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ny attack mot södra Beirut: "Lyser upp himlen"

För drygt en timme sen kom nya evakueringsorder från den israeliska militären. Nu reser sig flera rökmoln över södra Beirut.

Fem smällar lyste upp natthimlen, den senare kraftfullare än de tidigare.

Attackerna har lämnat efter sig pelare av rök som stiger och täcker den annars glittrande stadsbilden och bergen som omgärdar huvudstaden.

Samtidigt har flera flyg landat på Beiruts internationella flygplats.

Och nu en sjätte smäll.