Live

Senaste nytt om kriget i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023 svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Kriget har vidgats till Libanon – med flyg- och markanfall som enligt IDF ska vara riktade mot Hizbollah. SVT rapporterar live om säkerhetsläget.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023 svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Kriget har vidgats till Libanon – med flyg- och markanfall som enligt IDF ska vara riktade mot Hizbollah. SVT rapporterar live om säkerhetsläget.

Två människor kramar varandra vid gränsen till Cypern

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är flyktvägarna från Libanon – största passagen förstörd i raketanfall Foto: Reuters

Senaste nytt om Hamas, Israel och konflikten i Mellanöstern

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Samir Abu Eid: “Bådar inte gott”

Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei, höll på fredagen tal i Teheran.

- Det mest anmärkningsvärda var att han höll ett öppet och offentligt tal. När Israel dödade Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah förra veckan kom uppgifter om att ayatollan hade tagits till en säker plats. Men i och med det här talet visade regimen att man inte är rädda eller håller sig gömda, säger SVT:s korrespondent Samir Abu Eid.

- Han hotade Israel och det bådar inte gott, säger Samir Abu Eid, som tror att Israels svar på Irans robotattack i tisdags kan komma inom kort, kanske i natt eller i dagarna.

I talet sa Khamenei att om Israel svarar kommer Iran att vedergälla.

Överblick

Markerad händelse

Reuters vittnen: Explosioner hörs i södra Beirut

Ungefär en timme efter den israeliska militären IDF:s uppmaning att evakuera delar av Beiruts södra förorter hörs explosioner i området, rapporterar vittnen till Reuters.

Mer uppgifter inom kort.

Hizbollah-raketer orsakar bränder i norra Israel

Den israeliska militären, IDF säger att minst 180 raketer avfyrades från södra Libanon in i norra Israel på fredagskvällen. Ett stort antal ska ha genskjutits av luftförsvarssystemet Iron Dome.

Flera ska dock ha landat i öppna områden och orsakat enorma bränder.

Markerad händelse

USA: 1,6 miljarder i humanitärt stöd till Libanon

USA kommer att ge närmare 157 miljoner dollar (motsvarande cirka 1,6 miljarder kronor) i nytt humanitärt bistånd "för att stödja befolkningar som drabbats av konflikter i Libanon och regionen". Det rapporterar USA:s utrikesdepartementet i ett uttalande på fredagen.

"Denna finansiering kommer att tillgodose nya och befintliga behov hos internflyktingar och flyktingpopulationer i Libanon och de samhällen som är värd för dem. Biståndet kommer också att stödja de som flyr till grannlandet Syrien", tillade det.

Markerad händelse

Ny evakueringsuppmaning från Israel

Den israeliska militären, IDF uppmanar boende i Beiruts södra förorter att evakuera. Likt gårdagskvällen planerar IDF att attackera specifika byggnader.

"(Evakuera om) Du befinner dig nära Hizbollahs anläggningar och intressen, mot vilka IDF kommer att agera inom en snar framtid." står det i inlägget i vilken de har bifogat en karta.

Markerad händelse

Hamas bekräftar befälhavares död

Hamas har bekräftat att en av sina befälhavare, Zahi Yaser Abd al-Razeq Oufi, dött i en israelisk attack mot staden Tulkarm på Västbanken på torsdagen, tillsammans med sju andra militärer. Det uppgav gruppen i ett uttalande på sin officiella Telegram-kanal på fredagen.

Den israeliska militären, IDF sa tidigare i dag att Oufi var chef för Hamas-nätverket i Tulkarm – och att han hade planerat en terrorattack "inom den snaraste framtiden".

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Bara mindre gränspassager eller osäkra alternativ återstår nu för de som till fots försöker lämna Libanon. Att ta sig till flygplatsen i Beirut och skaffa biljetter har blivit både farligt och komplicerat.

Här är flyktvägarna från Libanon som återstår – största passagen förstörd i raketanfall

Markerad händelse

USA: Utför luftangrepp i Jemen 

USA har utfört luftangrepp riktade mot Huthirebellerna på flera platser i Jemen. Enligt amerikansk militär har man under fredagen slagit till mot 15 olika mål i Huthi-kontrollerade områden i landet.

Attackerna genomfördes för att "skydda den fria sjöfarten och göra internationella vatten säkrare och tryggare för amerikanska fartyg, koalitionsfartyg och handelsfartyg", skriver USA:s militärkommando för Mellanöstern, Centcom, i ett inlägg på X.

Tidigare under fredagen rapporterade en korrespondent för Huthirebellernas tv-kanal Al Masirah att USA och Storbritannien hade utfört ett luftangrepp mot staden Dhamar i Jemen.

Markerad händelse

FN: Antalet dödade civila oacceptabelt 

Antalet civila som dödats i israeliska attacker i Libanon är ”helt oacceptabelt” säger FN: s talesman Stephane Dujarric på fredagen.

”Alla parter måste göra vad de kan vid alla tidpunkter för att skydda civila och civil infrastruktur och se till att civila aldrig utsätts för fara”, sade Dujarric till journalister enligt Reuters.

Samtidigt uppgav Libanons regering på fredagen att över 2000 personer, både civila och Hizbollah-medlemmar, har dödats i striderna mellan israelisk militär och Iranstödda Hizbollah under det senaste året. Av dessa har cirka 1400 personer dödats under de senaste veckorna, då striderna har eskalerat, rapporterar AP.

Rök stiger från byggnader i ett samhälle i södra Libanon.
Israels attacker mot södra Libanon har fortsatt under fredagen. Enligt den israeliska militären har 250 medlemmar i Hizbollah dödats de senaste fyra dagarna under strider i de södra delarna av Libanon. Av dessa uppges 21 ha varit befälhavare, skriver IDF på Telegram. Bilden är tagen från den israeliska sidan gränsen.