Live

Senaste nytt om kriget i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023 svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Kriget har vidgats till Libanon – med flyg- och markanfall som enligt IDF ska vara riktade mot Hizbollah. SVT rapporterar live om säkerhetsläget.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023 svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Kriget har vidgats till Libanon – med flyg- och markanfall som enligt IDF ska vara riktade mot Hizbollah. SVT rapporterar live om säkerhetsläget.

En vuxen man som bär en grön filt interagerar med två barn, varav det ena boxar på en kudde som han håller i. Bakgrunden visar tälten i en lägermiljö i Gaza.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från boxningsträning till pariserhjul – mitt i tältlägren. Se tre ljusglimtar för barnen i Gaza. Foto: CCTV via EBU

Senaste nytt om Hamas, Israel och konflikten i Mellanöstern

Scholz: Israel kan räkna med fortsatta vapenleveranser

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz talade i det tyska parlamentet under onsdagen. Där lovade han fortsatt stöd till Israel.

– Det är anledningen till att vi historiskt levererat vapen, det är anledningen till att vi gör detta och kommer att göra det i framtiden. Israel ska alltid kunna räkna med det, säger han enligt Reuters.

Samtidigt påpekade Scholz vikten av humanitärt stöd till Gaza, att internationell rätt följs och att lyfte perspektivet kring en tvåstatslösning.

– Men solidaritet i det här fallet handlar också om att sätta Israel i en position där de har rätt att försvara sitt eget land, säger han enligt Reuters.

Överblick

Markerad händelse

Qatar: Inga fredsförhandlingar på veckor

Qatars premiärminister Mohammed bin Abdulrahman al Thani säger att det inte hållits några fredsförhandlingar och att ingen av parterna visat något intresse för det de senaste tre eller fyra veckorna.

– Det ä tyst från samtliga parter, sa Mohammed bin Abdulrahman AlThani, på toppmötet i Bryssel under onsdagen.
Mohammed bin Abdulrahman al Thani som även är utrikesminister, har lett fredsförhandlingarna mellan Israel och terrorstämplade Hamas.

Hizbollah: Hårda strider i södra Libanon

Hizbollah och Israels militär är inblandade i hårda strider i södra Libanon, enligt den Iranstödda shiamilisen. De pågår i närheten av byn al-Qawzah i södra Libanon.

Samtidigt kommer uppgifter om flera israeliska flyganfall under dagen, som sammanlagt dödat minst 25 personer.

Bland annat har Israel genomfört flyganfall mot två kommunala byggnader i Nabatieh. I attacken dödades fem personer – bland dem stadens borgmästare, uppger Libanons hälsodepartement i ett uttalande enligt nyhetsbyrån AFP. Libanons premiärminister Najib Mikati fördömer attacken.

Israel ska ha genomfört flera attacker mot Nabatieh. Foto: Abbas Fakih/AFP/TT
Israel ska ha genomfört flera attacker mot Nabatieh. Foto: Abbas Fakih/AFP/TT

Storbritannien: Överväger sanktioner mot israeliska ministrar

Storbritannien överväger att införa sanktioner mot Itamar Ben-Gvir, Israels minister för offentlig säkerhet, och finansminister Bezalel Smotrich efter kommentarer kring civila i Gaza och på Västbanken, säger premiärminister Keir Starmer enligt Reuters.

Starmers uttalandet kom i samband med ett extrainsatt möte i FN:s säkerhetsråd för att diskutera den humanitära situationen i Gaza.

Itamar Ben-Gvir säger, enligt Times of Israel, att hotet om sanktioner inte skrämmer honom och inte kommer påverka hans retorik.

Källor: Israels motattack på Iran innan amerikanska valet

Ett israeliskt svar på Irans angrepp på landet den 1 oktober kommer komma innan det amerikanska valet den 5 november, säger källor till CNN.

Enligt källan har det israeliska svaret debatterats "intensivt" inom den israeliska regeringen och tidpunkten har ingen direkt koppling till valet. USA varnade nyligen Israel för att vapenstödet skulle kunna vara i fara om inte mer humanitärt bistånd får nå Gaza.

Iran avfyrade den 1 oktober runt 200 robotar mot Israel som hämnd för bland andra Hamasledaren Ismail Haniyas och Hizbollahledaren Hassan Nasrallahs död.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Israel: 50 lastbilar med hjälp släpps in i norra Gaza

Israels militär har tillåtit 50 lastbilar med humanitärt bistånd att komma in i norra Gaza efter hot från USA om att dra in vapenstödet.

Norra Gaza fick inga matleveranser under oktobermånads första två veckor, enligt FN:s livsmedelsprogram. USA gav Israel 30 dagar att öka mängden bistånd till Gaza till 350 lastbilar dagligen. I annat fall riskerade vapenstödet att dras in.

Biståndet som kom in på onsdagen innehöll mat, vatten, medicinska förnödenheter och skyddsutrustning, rapporterar AP.

Markerad händelse

Minst 15 döda i Qana efter israeliskt angrepp

Minst 15 personer har dött i libanesiska Qana efter ett israeliskt angrepp på tisdagen. Räddningsinsatser pågår fortfarande bland rasmassorna.

Under onsdagen slog Israel även mot Beirut för första gången på nästan en vecka och mot Nabatieh i syd, där borgmästaren ska finnas bland de sex döda.

Enligt Israel är måltavlor platser som är knutna till Hizbollah och som finns inbäddade bland den civila befolkningen. I Beirut ska det ha handlat om ett vapenlager.

Qana efter angreppet. Foto: TT
Den libanesiska staden Nabatieh efter ett israeliskt flygangrepp på onsdagen. Foto: TT

Macron: Israel måste upphöra med sina operationer i Libanon

Frankrikes president Emmanuel Macron underströk på tisdagen "den absoluta nödvändigheten av en vapenvila utan dröjsmål i Libanon" och uppmanade samtidigt Israel att upphöra med sina operationer i landet under ett telefonsamtal med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Macron ska också ha uttryckt ilska över beskjutningen av FN:s fredsbevarande styrkor i södra Libanon i förra veckan, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Markerad händelse

Iran: Redo för israelisk vedergällning

Iran är redo för vedergällning från Israel, säger Irans utrikesminister i ett telefonsamtal med FN:s generalsekreterare António Guterres.

Abbas Araghchi uppmanade samtidigt FN att använda alla medel för att stoppa "brott och invasioner" och se till att humanitär hjälp når Gaza och Libanon.

Iran avfyrade den 1 oktober runt 200 robotar mot Israel som hämnd för bland andra Hamasledaren Ismail Haniyas och Hizbollahledaren Hassan Nasrallahs död. Israel ska ha diskuterat hämnd, men än så länge har det inte kommit något svar.