Stadsdelen Nörrebro i centrala Köpenhamn har under en lång tid skakats av skottlossningar mellan kriminella gäng. Gängkonflikten handlar framför allt om drogförsäljning. På den ena sidan står Loyal to familia, som finns på Blågards plats. Ett gäng som också etablerats i södra Sverige. På andra sidan står tre mindre gäng från bland annat området Mjölnerparken.
När SVT:s Agenda intervjuar polisinspektör Torben Granat Svarrer så tar han fram en tjock pärm och väger i händerna.
– Det här är bara ett av de 38 ärenden som gäller skjutningar i gängkonflikten från den 12 juni till den 9 november.
Imamer medlade
Men sedan dess har något hänt. Skjutningarna upphörde och det blev lugnt i Nörrebro.
De SVT:s Agenda talar med beskriver framgången som ett resultat av flera olika delar. Polisinspektör Torben Granat Svarrer framhåller polisens närvaro i området men säger också att civilsamhället spelat roll. Men de civila krafternas insats har väckt debatt. Framförallt eftersom imamer i moskéer gick in och medlade i konflikterna mellan gängen.
En av de tongivande personerna i medlingen har varit kickboxningsläraren Farid Chahade, som själv tidigare var kriminell.
– Jag samlade alla imamer i Köpenhamn och vi pratade på fredagsbönen. Vi ville hjälpa föräldrarna att prata med sina barn.
Oroliga föräldrar spelade också en stor roll, menar Farid Chahade.
– Det var mammorna som tog initiativ till att få stopp på kriget. Papporna tyckte att sönerna var starka, men mammorna sa ifrån.
”Medlingen ska skötas av danska ordningsmakten”
Men från regeringens sida är man inte nöjd med initiativet.
– Vi vill inte föra dialog med gängen eller gå via imamerna. Vi vill inte ha medling via dem i parallellsamhället. Medlingen ska skötas av danska ordningsmakten så att dansk lag gäller i området. Nu ska en järnhård polisinsats se till att parallellsamhället inte längre styrs av lokala auktoriteter, säger Mads Fuglede, folketingsledamot i det borgerliga regeringspartiet Venstre.
Men från oppositionens sida håller man inte med.
– Det är en lokal, frivillig part som hjälper till att lösa ett konkret problem. Det ligger ju i allas intresse. Jag tycker inte alls att polisen förlorar makt här. Polisen får hjälp att lösa problem, och det tycker jag är positivt, säger Josephine Fock, folketingsledamot för det gröna partiet Alternativet.
Se hela reportaget och en debatt om den danska metoden i söndagens Agenda, i SVT2 21:15 eller på SVT Play.