Den brittiska FN-ambassadören Karen Pierce tröstar en 12-årig rohingya-flicka. Pierce är en av representanterna som besöker flyktingläger i Bangladesh för att höra vittnesmål. Foto: TT

Skrämmande vittnesmål då FN mötte rohingyer

Uppdaterad
Publicerad

En delegation från FN:s säkerhetsråd besökte på söndagen flyktingläger i Bangladesh. De lovade att arbeta hårt för att lösa krisen som tvingat hundratusentals rohingyer att fly från Burma.

Gruppen möttes av flyktingar som gråtande vittnade om mord och våldtäkter. Diplomaterna är i lägren för att intervjua flyktingar innan de reser vidare till Burma för att träffa Aung San Suu Kyi, som fördömts av västvärlden för att inte stå upp för den muslimska minoritetsgruppen.

”Etnisk rensning”

Första stoppet Konarpara är ett läger i ingenmanslandet längs gränsen mellan Bangladesh och Burma där 6 000 människor sitter fast sedan den burmesiska militären inledde sin hårt kritiserade insats mot minoritetsgruppen förra året.

Rohingya i Myanmar

Många flyktingar bröt samman när de berättade om mord och våldtäkter under operationen, som av FN kallats för ”etnisk rensning”.

– Vi sade till dem att vi stannar här för att rädda våra liv. Vi vill hemskt gärna återvända hem, förutsatt att FN kan garantera vår trygghet, säger Dil Mohammad, ledare för rohingyerna i lägret.

Press på Burma

Säkerhetsrådet uppmanar Burma att göra det möjligt för rohingyerna att återvända och vidta åtgärder för att få slut på årtionden av diskriminering mot den förtryckta gruppen.

– Det kanske tar lite tid, men vi skulle vilja höra från Burmas regering hur de vill arbeta med det internationella samfundet, säger Storbritanniens FN-ambassadör Karen Pierce.

Fakta: Folkgruppen rohingya

Den muslimska folkgruppen rohingya har bott i delstaten Rakhine i västra Burma i generationer. Före 1962 erkändes rohingyafolket som en av landets etniska minoriteter, men i dag klassas folkgruppen inte som medborgare. Rohingyer bor även i Bangladesh, Pakistan och Malaysia.

Det har under årtionden rått konflikt mellan muslimer och den buddhistiska majoriteten i Burma. Sedan landets självständighet 1948 beräknas cirka 1,5 miljoner rohingyer ha tvingats lämna sina hem på grund av förföljelser.

Den senaste våldsvågen tog fart den 25 augusti, parallellt med att FN:s förre generalsekreterare Kofi Annan lade fram en rapport om situationen för rohingyer.

Nära 700 000 rohingyer har tvingats fly till Bangladesh sedan augusti förra året då en omfattande burmesisk militäroffensiv inleddes.

Källor: Svenska Burmakommittén, Arakan Rohingya National Organisation (Arno), al-Jazira, Civil Rights Defenders

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rohingya i Myanmar

Mer i ämnet