Statsvetaren Ann-Cathrine Jungar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I flera europeiska länder har framgångarna för högerradikala partier lett till nya allianser, enligt statsvetaren Ann-Cathrine Jungar. Foto: SVT

Statsvetaren: Nu blir Frankrike mer som resten av Europa

Publicerad

Högernationalistiska Nationell samling blev inte störst i det franska valet, men har ändå förändras Frankrikes politiska landskap, enligt statsvetaren Ann-Cathrine Jungar.

– Det här är en förlust för Nationell samling när det gäller att ta regeringsmakten, men partiet har gått framåt, säger hon.

Enligt Ann-Cathrine Jungar blir Frankrike i och med valresultatet mer som resten av Europa där partier med liknande inriktning ofta samlat mellan 20 och 30 procent av rösterna.

– Frankrike sällar sig nu till staterna där det blir allt svårare att bilda regering eftersom det är nya politiska konstellationer. Det finns ett starkt högerradikalt parti som fortsätter växa och då måste det till nya allianser om man inte vill samarbeta med de högerradikala, säger hon i SVT:s specialsändning och fortsätter senare:

Val i Frankrike 2024

– Vi ser stora förändringar i det politiska landskapet, i samarbetsmönstren och möjligen också en förändrad retorik nu när mitten kanske försvagats.

Hör Ann-Cathrine Jungars analys av det franska valet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Frankrike 2024

Mer i ämnet