Poliser med hjälmar och brand i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så såg det ut sent under natten till måndagen. Polis på plats använde tårgas. Foto: Aurelien Morissard/AP/TT

Stökigt i Paris efter franska valet

Uppdaterad
Publicerad

Vänstern skrällde och blev störst i det franska parlamentsvalet. I Paris har det dock varit stökigt och demonstranter och poliser har drabbat samman.

I anslutning till Place de la République, en klassisk hemvist för otaliga politiska demonstrationer och protester, har polisen använt tårgas för att skingra folkmassor där vissa personer kastat projektiler och startat bränder, rapporterar Le Figaro.

En större samling mer fredliga demonstranter stod kvar vid statyn mitt på torget och viftade med franska flaggor och ropade slagord om att pensionsåldern ska försvaras, enligt tidningens reporter på plats.

Val i Frankrike 2024

Vänstern skrällde

Vänsteralliansen Nya folkfronten (NFP) blir störst och samlar drygt 180 platser i nationalförsamlingen, enligt en sammanställning från Le Monde baserat på preliminära siffror från inrikesdepartementet.

President Emmanuel Macrons centerallians Ensemble blir näst störst med närmare 170 platser.

Ingen absolut majoritet

Ytterhögerpartiet Nationell samling (RN) samlar tillsammans med allierade drygt 140 platser. En framgång jämfört med tidigare val, men betydligt färre än väntat då partiet blev störst i första valomgången.

Exakt hur mandatfördelningen faller ut beror på hur enstaka ledamöter ställer sig till de tre koalitionerna. Men inget av de tre stora blocken är i närheten att nå de 289 mandat som krävs för egen majoritet.

Premiärminister Gabriel Attal, som tillhör president Emmanuel Macrons parti, meddelade på söndagskvällen att han är redo att lämna in sin avskedsansökan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Frankrike 2024

Mer i ämnet