När Ungern den 1 juli tog över ordförandeskapet ställde många sig frågan om Orbán skulle följa sina egna intressen, som ofta går stick i stäv med övriga EU-länder, eller agera utefter EU:s gemensamma agenda.
Det visade sig bli det förstnämnda.
Efter att ha besökt Kiev och Volodymyr Zelenskyj valde Orbán under den första veckan att åka på ”fredsresor” till både Ryssland och Kina.
Premiärministerns nära band till Rysslands president Vladimir Putin återspeglades i ett brev till EU:s rådordförande Charles Michel, som läckt ut till bland andra nyhetssajten Politico Europe.
I brevet förde Orbán vidare ryska åsikter om att ”tiden inte är på Ukrainas sida” och att de ukrainska förlusterna är massiva.
Deltar inte i möten
Kritiken från övriga EU-länder kom omedelbart.
Flera medlemsländer, inklusive Sverige, markerade genom att inte längre delta i de informella ministerråden i Ungern på politisk nivå. I stället skickas bara tjänstemän till Budapest.
Även EU-kommissionen har valt att ställa in sitt besök.
Uppdraget i rollen som ordförande är att vara en neutral förhandlare mellan medlemsländerna. Sedan finns utrymme att välja vad man vill lägga vikt på kring EU:s dagfrågor, förklarar Jonas Tallberg, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.
Att Ungern och Viktor Orbán driver en linje som helt saknar bred förankring har aldrig hänt.
– Om man jämför med hur ordförandeskapet i EU historiskt sett har utförts är detta en fullständigt unik situation, säger han.
Frånta ordförandeskapet
Enligt Jonas Tallberg visar Orbán att han, även under ordförandeskapet, prioriterar sin och Ungerns egen agenda.
– Det vi ser är något så ovanligt som en delvis auktoritär stat som utnyttjar en plattform inom en demokratisk union för att driva en utrikespolitik som ligger i linje med det han identifierar som Ungerns intressen.
Flera röster har höjts för att rycka ordförandeskapet från Ungern i förväg. Kraven har bland annat kommit från den liberala gruppen i EU-parlamentet.
Men enligt tjeckiska Vera Jourova, EU-kommissionär med ansvar för värderings- och öppenhetsfrågor, är det inte möjligt.
– Det finns inget sätt att göra det på. Men vi kan bojkotta och öppet visa att vi inte håller med Orbáns politik, säger hon till ukrainska public service-bolaget Suspilne.
Fakta: Ordförandeskap i EU
EU:s ordförandeland har som främsta uppgift att leda ministerrådets möten och pågående förhandlingar med EU-parlamentet och EU-kommissionen. Samtliga ordinarie toppmöten hålls dock i Bryssel under ledning av rådets permanente ordförande, för närvarande Belgiens förre premiärminister Charles Michel och från sent i höst Portugals förre premiärminister António Costa.
Ordförandeskapet roterar mellan samtliga medlemsländer under ett halvår i taget. Här är de fem kommande:
2024, höst: Ungern
2025, vår: Polen
2025, höst: Danmark
2026, vår: Cypern
2026, höst: Irland
Sverige har tidigare varit ordförandeland under våren 2001, hösten 2009 och våren 2023. Nästa ordförandeskap sker tidigast 2036.
Källa: TT