Svensk krisberedskap inför brexit

Uppdaterad
Publicerad

Stabilitetsrådets beredningsgrupp är satt i jourberedskap under midsommarhelgen. Ett akut krisläge på finansmarknaden efter den brittiska folkomröstningen om EU-medlemskapet befaras.

Sammankallande är Ulf Holm, statssekreterare på Finansdepartementet. Resten av beredningsgruppen utgörs av högt uppsatta tjänstemän på Finansinspektionen, Riksbanken och Riksgälden.

– Det kommer att ske avstämningar och vi har planerat in ett telefonmöte. Vad som än händer finns det betydande beredskap för alla tänkbara situationer, säger Niclas Alsén, kanslichef vid Stabilitetsrådet.

Brittisk EU-omröstning

Någon exakt tidpunkt för telefonmötet är inte spikat, men enligt Finansdepartementet blir det någon gång under förmiddagen.

– Det beror lite på vad som händer och det kan ju bli mer än ett möte, säger Alsén.

Skräckscenario

Skräckscenariot är börskrascher, kreditfrossa och valutapanik, samtidigt som den svenska finansmarknaden till stora delar är stängd för midsommarfirande.

”Pundet kan komma att försvagas, investerare fly till säkra tillgångar, och i värsta fall kan det bli stora störningar på finansieringsmarknaderna, vilket skulle påverka även Sverige”, skriver Stabilitetsrådet i sitt protokoll från det senaste mötet, som hölls den 7 juni.

Växlar, lån och stödköp

Riksgälden och Riksbanken har flera verktyg som kan bli aktuella att ta till om det skulle uppstå en akut kris på finansmarknaden, vilket skulle kunna inträffa om britterna väljer brexit, alltså att lämna EU.

Riksgälden kan vidta samma typ av krisåtgärder som sattes in efter Lehman Brothers-kraschen 2008, då Riksgälden värmde upp den stelfrusna marknaden med statsskuldväxlar.

På Riksbanken finns i första hand beredskap för likviditetslån till svenska banker, i både kronor och utländsk valuta, om det skulle behövas.

Källor: TT, Riksbanken, Riksgälden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brittisk EU-omröstning

Mer i ämnet