Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Peter Dahl, chefpolisinspektör på Köpenhamnspolisen i klippet. Foto: Emil Helms

Svenskar misstänks för terrorbrott – Danmark stärker gränskontroller

Uppdaterad
Publicerad

Två svenskar som häktats i Danmark misstänks för terrorbrott efter sprängningen vid Israels ambassad i Köpenhamn, uppger dansk polis på X.

Efter de senaste dagarnas våldsdåd stärker Danmark kontrollen av trafiken från Sverige över Öresundsbron.

Det var på natten till onsdagen som två explosioner inträffade nära Israels ambassad i Köpenhamn. Enligt Köpenhamnspolisen tros explosionerna ha orsakats av två handgranater.

Två svenska män, en 16-åring och en 19-åring, har suttit häktade sedan torsdagen misstänkta för att ha utfört sprängningarna. Båda misstänks nu för terrorbrott, uppger Köpenhamnspolisen på X.

Attacker mot Israels ambassader i Sverige och Danmark

Kvällen innan explosionerna i Köpenhamn avlossades också skott mot Israels ambassad i Stockholm. Åklagaren Cecilia Holmbom har bekräftat att det finns en koppling mellan skottlossningen och sprängningarna.

Uppgifter: På uppdrag av Foxtrot

Enligt uppgifter till SVT ska en av de häktade svenskarna också vara misstänkta för inblandning i skottlossningen mot ambassaden i Stockholm. Det finns dock inga terrormisstankar för det svenska fallet, bekräftar Säpo för TT.

Dåden ska ha utförts på uppdrag av Foxtrot-nätverket, enligt uppgifter till SVT. Det är också en hypotes som polisen uppges ha – baserat på tillvägagångssättet.

Foxtrotledaren Rawa Majid har tidigare anklagats av Israels underrättelsetjänst för att via sitt nätverk ha utfört våldsdåd mot Israels ambassad i Stockholm. Då påstås Foxtrotnätverket ha agerat på uppdrag av Iran, enligt SVT:s uppgifter.

Danmark skärper gränskontroller – ytterligare

Den danska polisen och säkerhetspolisen PET uppger på lördagen att man kommer förstärka insatser vid gränserna till landet – med anledning av den senaste tidens våldsutveckling, skriver man i ett pressmeddelande.

– Tyvärr bekräftar den senaste utvecklingen att terrorhotet mot Danmark är allvarligt. Vi följer den nuvarande situationen noga, bedömer hur den övergripande hotbilden påverkas och genomför kontinuerligt nödvändiga säkerhetsåtgärder, säger Peter Ekebjærg, polisinspektör vid den danska rikspolisen.

De utökade insatserna kommer bland annat att ske genom stickprovskontroller av fordon vid gränsen till Sverige via Öresundsbron och Tyskland.

Texten uppdateras.

Polisbilar står parkera med blinkande ljus på en nattlig gata, medan polispersonal omger en person som är klädd i skyddsdräkt. Den ena bilden visar en scen med flera poliser som arbetar på plats, och den andra visar en närmare vy av den person som leds bort av en polis.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man har sett vad Israel är kapabla till” – hör Diamant Salihu om oron inom Foxtrot-nätverket efter dåden mot ambassaderna. Foto: TT/DR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacker mot Israels ambassader i Sverige och Danmark

Mer i ämnet